18. 11. 2011.

Подели:

Mеђународном сарадњом против кријумчара лекова

 

Mеђународном сарадњом против кријумчара лекова

Кријумчарење и кривотворење лекова представља озбиљан глобални проблем који угрожава безбедност и здравље грађана. Ефикасност у борби против овог вида криминала може се значајно повећати континуираним улагањем у људске и техничке капацитете релевантних државних служби, због чега је у Управи царина Србије одржан дводневни семинар на тему ''Борба против кријумчарења и кривотворења лекова на Балкану“.

 

У Србији је током 2011. године заплењен 18.451 комад разних видова кријумчарених лекова (таблете, кесице, ампуле и сл.), укупне вредности преко 60 хиљада евра, због чега је потребно унапредити сопствене ресурсе, побољшати размену података са одговарајућим службама других држава, представницима произвођача и овлашћених дистрибутера фармацеутских производа, закључено је на конференцији за новинаре у Управи царина.

На конференцији одржаној поводом завршетка дводневног стручног скупа „Борба против кријумчарења и кривотворења лекова на Балкану“, представницима медија обратили су се Предраг Петронијевић, директор Управе царина Републике Србије, француски царински експерти Жан-Франсоа Дитеј, Себастијан Тиран, као и Луј-Мари Ели француски царински аташе за земље Балкана. На конференцији је такође потписан споразум о донацији Владе Француске Одсеку за царинску контролу водних путева српске Управе царина, а додељени су и сертификати српским цариницима који су завршили обуку у Француској.

 

Семинар је одржан поводом регионалне студије о борби против кријумчарених и фалсификованих лекова за највише представнике пет балканских земаља, а организовала га је Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и организованог криминала (UNODC) заједно са регионалном Канцеларијом за борбу против организованог криминала, са седиштем у француској амбасади у Загребу.