01. 12. 2010.

Подели:

Са конференције за новинаре у Управи царина

 

Са конференције за новинаре у Управи царина

Боливијска држављанка, која је покушала да у сопственој утроби прокријумчари пакетиће кокаина, налази се на ВМА, а даљу истрагу наставиће јавни тужилац и надлежни истражни органи, речено је данас на конференцији за новинаре у Управи царина.

 

Шеф царинске испоставе на аеродрому "Никола Тесла" Жељко Коњикушић, рекао је да је Боливијка (30) до сада из свог организма избацила 102 пакетића кокаина, који су обложени пластичном масом, а да је признала да је прогутала укупно 115 и да је сваки тежак око 10 грама.

 

Коњикушић је додао да је, на основу међународне размене информација, она ухваћена на београдском аеродрому након што је из Цириха допутовала у Београд, а да је било сумњиво то што је наводно планирала да пет дана борави у једном престоничком хотелу, а са собом је понела врло мало ствари."Међу стварима имала је и таблете за дијареју, које углавном користе гутачи пакатића кокаина", рекао је он и додао да је од самог почетка комуникација са њом била отежана, будући да говори само шпански језик, па је ангажован судски тумач.Коњикушић је додао да су, поред овог случаја, током године откривено још два случаја кријумчарења кокаина из Доминиканске републике - један је у априлу када су у гитари пронађена три килограма кокаинан, а други у јулу када је пола килограма пронађено у кесама у пртљагу.

 

Александар Вуловић, помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа, рекао је да је у току 2010. године Управа царина спречила шверц готово 200 килограма различитих наркотика, око 143 колограма хероина, 38,5 килограма марихуане, 13 килограма сканка и око пет килограма кокаина.

 

Он је нагласио безбедносну улогу царинске службе, све чвршћу сарадњу са другим државним органима, посебно са Министарством унутрашњих послова, као и са царинским службама других земаља. Вуловић је додао да је размена царинских обавештајних података и у овом случају била веома значајна, посебно се захваливши колегама словеначке царине на сарадњи у овом конкретном случају. Он је подсетио, да је у последњем и претпоследњем извештају ЕК о напретку Србије наведено, да је Управа царина одлично оцењена и да се налази на правом путу.