27. 04. 2012.

Подели:

Голубови на Хоргошу

 

Голубови на Хоргошу

Цариници су у сарадњи са граничном полицијом на граничном прелазу Хоргош спречили покушај кријумчарења 20 живих голубова.

 

Голубови су откривени у возилу марке ''VW Sharan'' са камп приколицом, на улазу у Републику Србију. Возач и сувозач, обојица турски држављани, изјавили су да немају ништа да пријаве за царињење.

Детаљном контролом возила утврђено је да су у тоалету камп приколице сакривена два кавеза са 20 живих голубова који припадају врсти Турска такла. Кавези су били прекривени плавом фолијом и странке нису поседовале никакву документацију за птице које су превозили.

 

Цариници су покренули прекршајни поступак и на лице места позвали ветеринарског инспектора који је наложио да се голубови сместе у Золошки врт на Палићу.

Откривени голубови припадају тзв. ''превртачима'', зато што их одликују карактеристично превртање и лет. Данас су најраспрострањенији у Турској, а настали су у средишњој Азији, у близини данашње Монголије. Држали су их турски номади на огромној територији данашњег Сибира, Кине и Казахстана. Данас, када су утврђене разлике између појединих раса турских превртача, постоје и називи за све ове расе: Сивас, Анкара, Мардин, Анталија, Урфа, Корум, Конија, Малатја, Дијарбакир. Имена су добили по турским провинцијама из којих потичу, а главни градови већине ових провинција носе иста имена.