12. 11. 2009.

Подели:

Спречено кријумчарење 12.590 грама хашиша на Градини

 

Спречено кријумчарење 12.590 грама хашиша на Градини

Заједничком акцијом цариника и колега из пограничне полиције, данас је на граничном прелазу Градина, прегледом возила марке Волво В70, британских регистарских ознака, откривено 12.590 грама хашиша.

 

Неуобичајена тежина резервног точка указивала је да нечега има унутра и била је довољан разлог да цариници примене тзв. бустер технику, тј. да поменутим апаратом (бустер) измере густину материје.

С обзиром на то да су сумње потврђене јер је измерена већа густина од нормалне, резервни точак је расечен и у њему је откривен 21 пакетић хашиша, умотан индиго папиром.

Возач, Х.Ф.Х. и дрога предати су МУП-у у даљу надлежност.

*****

За производњу једног килограма хашиша потребно је преко 280 килограма марихуане. Најбољи и најскупљи је непалски хашиш (momia или churrus). Такозвани «Авганистанац» је смеђа или црна плочица и тежи око 250 до 300 грама, «Кафур» је из Северне Африке у облику штапића, а «Зелени Турчин» или «Зелено весеље», зелени је прах слабог квалитета из Турске. Најчешће се пуши као и марихуана, помешан с дуваном, или с опијумом и дуваном. Хашиш је најраспрострањенији у Европи, Северној Африци и деловима Азије. Један од разлога за његову употребу у Европи је чињеница да је хашиш знатно компактнији и да се лакше шверцује него марихуана.