17. 02. 2010.

Подели:

На аеродрому Никола Тесла и Хоргошу заплењена "Камагра"

 

На аеродрому Никола Тесла и Хоргошу заплењена "Камагра"

Цариници су током протеклих неколико дана спречили више покушаја кријумчарења, од чега су два забележена на аеродрому Никола Тесла.

У два кофера и једној ручној торби путника М.Н. који је 15.02.2010. године допутовао из Доминиканске Републике, упутивши се након преузимања пртљага на зелени контролни пролаз, чиме се декларисао да нема ништа за царињење, пронађено је 400 комада цигара – томпуса.

 

Откривен је и покушај кријумчарења веће количине оралног гела за потенцију „Камагра“, чија је вредност процењена на око 260.000 динара. Непријављени медикамент откривен је детаљном контролом пртљага путника Р.Ж. држављанина БиХ, који је летом преко Истамбула допутовао из Ирака.

На граничном прелазу Хоргош 13.02.2010. контролом аутобуса данских регистарских ознака, који саобраћа на линији Кладово-Еспергварде, спречено је кријумчарење 350 кесица оралног гела „Камагра“. Распоређен у 50 кутија од по седам кесица, медикамент је био сакривен у боксу иза возачевог седишта.

 

Напомињемо да се у путничком промету у земљу могу унети лекови искључиво за личну употребу, у кличини примереној датом путовању-за уобичајену терапију.

Камагра садржи силденафил цитрат, потиче из Индије и користи се у  лечењу импотеције. По саставу и дејству одговара много скупљој и познатијој „вијагри“. Индија је једна од земаља која предњачи у производњи фалсификованих лекова, који према процени Светске здравствене организације, обухватају десет одсто светског фармацеутског тржишта, а Агенција УН за контролу лекова је недавно упозорила да је трговина фалсификованим лековима све уноснија и прераста у велики међународни бизнис. Потрошачи лажне лекове купују из различитих разлога: јер су јефтинији, до њих је лакше доћи, а понекад су копије толико добре да је немогуће проценити који су лекови прави, а који лажни. Лажна паковања, упозоравају стручњаци, умеју да прикривају опасне, па и смртоносне садржаје.

Управа царина успешно штити здравље грађана и животну средину од различитих здравствених и еколошких опсаности и изазова, доследним спровођењем закона у датим областима.