27. 12. 2013.

Подели:

Снижавање царинских стопа у 2014. години

 

Снижавање царинских стопа у 2014. години

У складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању ЕУ (ССП), почев од 2014. године, сви производи који имају статус преференцијалног порекла Европске уније, осим одређених пољопривредних производа, моћи ће у Србију да се увезу без плаћања царинских дажбина.

 

Када је реч о пољопривредним производима, неки од њих ће и даље бити  заштићени, као на пример: свеж парадајз, паприка, живе животиње, свеже, расхлађено или смрзнуто месо, одређени млечни производи, итд. За ове производе царинска стопа је у односу на 2013. снижена, али се, почев од 2014. године, више неће мењати. Подсећамо да је либерализација царинских стопа почела 2009. године.

Очекивано је да смањењем царинских стопа на увоз готових производа пореклом из Европске уније дође и до смањења цена на домаћем тржишту, међутим то не мора нужно бити случај услед других фактора који такође значајно утичу на њихову цену.

Поменуте снижене царинске стопе могу да буду примењене само уколико се царинском органу као доказ да је у питању производ са преференцијалним пореклом Европске уније поднесе уверење о кретању робе EUR.1 или изјава извозника у прописаној форми на фактури или другом комерцијалном документу.

Наведени докази о пореклу се прилажу у редовном поступку, уз подношење царинске декларације.

Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ пружа шансу и нашим произвођачима који су извозно оријентисани према Европској унији, Турској или чланицама Споразума ЦЕФТА 2006 (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија и Албанија), јер могу да користе материјале пореклом из Европске уније и да их сматрају домаћим, те да тако са готовим производом буду ценовно конкурентнији на тим тржиштима.