19. 12. 2013.

Подели:

Преко 26 000 поштанских маркица на Хоргошу

 

Преко 26 000 поштанских маркица на Хоргошу

Цариници су 13.12.2013. године на граничном прелазу Хоргош, спречили покушај кријумчарења преко 26 000 разних поштанских маркица у Републику Србију.

 

Маркице су пронађене у аутобусу који саобраћа на релацији Еспергарде- Кладово, којим је путовало 20 путника.Иако су на постављено питање цариника да ли имају нешто да пријаве за контролу и возач и сви путници одговорили да немају ништа, цариници су се ипак одлучили да изврше детаљан преглед.

 

Том приликом је у пртљажном делу аутобуса међу коферима пронађена кутија у којој се налазило укупно 26 026 поштанских маркица, чији је мањи део био селектован у албумима,  док се већи налазио у кесама.

 

Након тога је возач цариницима објаснио да се ради о пошиљци коју је преузео да је превезе у Србију, због чега је против њега покренут прекршајни поступак, док су маркице привремено задржане.

 

С обзиром на специфичност робе јер се ради о колекционарским поштанским маркицама чију вредност није могуће утврдити без вештачења, поготову због чињенице да је међу њима било и оних које датирају из прошлог века, вредност ће бити накнадно утврђена.

Филателија, односно проучавање историје марака и појединости у вези са њима (врсте папира, штампарске технике, начин перфорације, лепка, жигосања и сл.) почело је око 1860. године, а у Србији 13. јула 1866. године издавањем марке од 10 пара са ликом кнеза Михајла III Обреновића.

Филателистичку вредност марака одређује степен реткости, потражње и квалитета марке (марка мора бити без оштећења, добро центрирана, тј. подједнаких ивица, ако је нежигосана, не сме имати оштећено лепило (гуму), ако је жигосана, жиг не би требало да покрива њен естетски утисак).

Познато је да ретке поштанске маркице на аукцијама достижу вредност и до неколико хиљада евра.

Подсећамо да је у протеклих пар месеци на овом граничном прелазу у два наврата спречен покушај кријумчарења око 16 000 колекционарских поштанских маркица.