28. 11. 2013.

Подели:

На Хоргошу откривено 195.000 фунти у простору за алат

 

На Хоргошу откривено 195.000 фунти у простору за алат

Цариници су 28.11.2013. године на граничном прелазу Хоргош спречили девизни прекршај у вредности од 195.000 фунти. Новац је откривен на улазу у Републику Србију, у камиону крушевачких регистарских ознака којим је управљао српски држављанин.

 

Поменути камион је превозио хуманитарну помоћ из Велике Британије у Србију, а као крајња дестинација наведена је Врњачка Бања.

 

На питање шта има да пријави за царинску контролу, возач је одговорио да нема ништа, али су се цариници, сумњајући у његов одговор, ипак одлучили за детаљан преглед.

 

Тада је на сувозачевој страни у простору намењеном за алат, иза два противпожарна апарата, откривена једна пластична жута кеса и једна платнена зелена торба са четири пакета новчаница запакованих у алуминијумску фолију.

 

Убрзо је утврђено да се ради о великој количини девиза за које је возач тврдио да нису његове и да није знао шта превози, већ да је за одређену новчану надокнаду пристао да их стави у простор за алат.

 

Пребројавањем је откривено да се ради о 11.744 новчанице у апоенима од 5, 10, 20 и 50 фунти.

 

Против возача ће бити покренут прекршајни поступак, а новац ће бити привремено задржан, а потом предат Девизном инспекторату. О случају ће бити обавештена и Управа за спречавање прања новца.

 

Да подсетимо, унос новца у земљу је и даље неограничен, али су сви путници у обавези да, према Закону о спречавању прања новца и финансирања тероризма, пријаве пренос сваке суме изнад 10.000 евра и на улазу и на излазу из земље. Путник који поменуту суму уноси, односно износи из земље, пријављује то на обрасцу пријаве преноса физички преносивих средстава плаћања преко државне границе и та потврда сведочи о пореклу новца и омогућава путнику да транзитира до крајњег одредишта без бојазни да ће му новац бити задржан.