15. 04. 2014.

Подели:

Потписан уговор о поклону са компанијом ЈТИ

 

Потписан уговор о поклону са компанијом ЈТИ

Активна сарадња и партнерство у борби против кривотвoрења и нелегалне трговине дуванским производима  између Управе царина републике Србије и компаније Japan Tobacco International AD Сента (JTI) настављена је донацијом 20 фотоапарата који би требало да послуже за лакшу и бржу идентификацију кривотворене робе.

 

Познато је да Управа царина и ЈТИ подржавају идеју о сарадњи јавног и приватног сектора и тако личним примером дају озбиљан допринос у области унапређења безбедности и заштити грађана Републике Србије.

 

Обе стране су показале свест о томе да се удруженим снагама могу постићи далеко бољи резултати, па је тако ова сарадња додатно унапређена 2011. године када је потписан Меморандум о разумевању.

 

Потом је уследио предлог компаније ЈТ International AD Сента да се учини нешто на плану унапређења техничких капацитета Управе царина у борби против повреда права индустријске својине и кривотворења.

 

Иницијатива наведене компаније подразумева поклон од 20 фотоапарата који ће се користити за унапређење поступака за утврђивање повреде права интелектуалне својине и убрзање идентификације робе која је предмет царински дозвољеног поступања, укључујући и достављање фото-документације. Та документација биће коришћена за потребе обавештавања носилаца права и њихових овлашћених заступника чиме ће цео поступак постати знатно ефикаснији.

 

Још један од начина да се кријумчарењу кривотворене робе стане на пут је и унапређење јединице са водичима паса. Управа царина Србије има намеру да је прошири, јер су свуда у свету, резултати које пси показују у откривању нелегалног дувана, као и наркотика, импресивни. Представници Управе су искористили прилику да партнерима из компаније ЈТИ изложе идеју о набавци два пса специјализована за откривање дувана, а иста ће бити пренета и осталим произвођачима дувана у Србији. Наиме, већ је постигнут договор са царинском администрацијом Аустрије о обуци службених паса за ту сврху, док би штенад могла да буде набављена у Мађарској од врхунских одгајивача.