15. 04. 2011.

Подели:

Carinici sprečili krijumčarenje robe vredne preko 10 miliona dinara

 

Carinici sprečili krijumčarenje robe vredne preko 10 miliona dinara

Na graničnom prelazu Aerodrom Nikola Tesla 13.04.2011. godine u ručnom prtljagu putnika koji je doleteo iz Pariza otkrivena je veća količina originalnih parfema i krema  „Cartier“, „Dior“, „Chanel“ i „Max Mara“, čija će vrednost biti naknadno utvrđena. Putnik P.N. iz Beograda uputio se na zeleni kontrolni prolaz čime se deklarisao da nema ništa da prijavi carinskoj kontroli. Kada je u njegovom prtljagu otkrivena neprijavljena roba, rekao je da nije znao da je bio u obavezi da je prijavi radi carinjenja. Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak.

 

Carinici su 14.04. 2011. godine na carinskoj ispostavi Železnička stanica Šid sprečili pokušaj krijumčarenja robe čija je vrednost procenjena na 2.230.000 dinara. Kontrolom teretnog voza, u kontejneru u kome se nalazila roba za uvozničku firmu iz Beograda, pronađena je velika količina neprijavljenih asura sa aluminijumskom podlogom, dečjih igračaka, kabanica sa likovima iz crtanih filmova, plišanih igračaka u obliku životinja, lutaka „Spiderman“, dečjih stolica i druge slične robe. Radi se o robi za koju postoji i sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine, što će biti utvrđeno tokom prekršajnog postupka.

 

Na graničnom prelazu Gradina 15.04.2011. godine, otkrivena je i privremeno zadržana roba, za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine, čija je vrednost procenjena na oko 8.453.000 dinara. Radi se o velikoj količini čarapa „Lycra“ i majica „Pepsi Cola“ proizvedenih u Turskoj, namenjenih uvozničkoj firmi u Engleskoj.

 

Korišćenjem naprednih i svetski priznatih metoda kontrole i stalnom saradnjom sa bezbednosnim strukturama, Uprava carina učestvuje u zaštiti društva od pretnji terorizma i transnacionalnog kriminala.