25. 12. 2017.

Подели:

Прошао ударни талас путника

 

Прошао ударни талас путника

Цариници као и сваке године у време сезоне новогодишњих и божићних празника појачавају активности на граничним прелазима због великог прилива путника који долазе да празнике проведу у Србији или пак кроз њу пролазе на путу до своје домовине.

 

Ове године већинa радника на привременом раду у иностранству кренула је на одмор у четвртак и петак 21. и 22. децембра, па се због тога током овог викенда на нашим најфреквентнијим прелазима појавило вишеструко више путника и возила него што је то иначе случај.

Појачана фреквенција путника током великих празника за царинике је уобичајна и очекивана појава, па су у складу са тим предузете све мере како би успоравање промета свело на минимум. На ударним прелазима, попут Хоргоша, отворене су све траке (6 за путнички и 1 за аутобуски саобраћај), а смене појачане додатним бројем службеника. На том прелазу је од 21. до 24. децембра у земљу ушло готово 115.000 путника, што је и више него дупло више у поређењу са уобичајним данима, а иста ситуација је и са бројем аутомобила и аутобуса чији је број такође био дуплиран.

 

Још један фреквентан правац води преко граничног прелаза Батровци, где је упркос максималном броју отворених трака и ангажованих службеника, било готово 5 пута више путника и возила у односу на уобичејене околности. Од четвртка до понедељка у нашу земљу је на том прелазу ушло преко 88.000 путника у односу на стандардних 20-ак хиљада.

Без обзира на све предузете превентивне мере, у тренутку налета толиког броја путника, нормално је да дође до слабљења пропусне моћи прелаза, а посебно када се има у виду да време чекања зависи и од ефикасности рада пограничних органа суседних држава.

 

Наглашавамо да царинска процедура на нашој страни траје свега неколико минута и као таква не може бити узрок успоравања, већ узроке пре свега треба тражити у огромном броју путника који желе да пређу границу у истом тренутку.

Путници треба да знају да се у празничној сезони притисак на граничне прелазе дуплира, јер је Србија транзитна земља кроз коју поред наших људи на привременом раду у иностранству пролазе и држављани других земаља попут Турске. Зато увек саветујемо путнике да размотре и алтернативне прелазе: за Хоргош то су Бачки Виногради, Бајмок, Ђала и Келебија, за Батровце  - Шид, док се у случају Прешева као алтернатива најчешће користи Прохор Пчињски. Ко жели може из Мађарске да крене и ка Румунији, па да потом из ње пређе у Србију на прелазу Српска Црња. Инфраструктура ка Црној Гори још треба да се развија, јер за сада нема адекватне алтернативе за прелаз Гостун који и сам располаже са свега две саобраћајне траке.

 

Ударни талас путника који долазе за празнике је прошао, тако да се наредног викенда не очекује да се та ситација понови. Тренутно нема никаквог задржавања на прелазима, а појачани промет се очекује поново за викенд 7. и 8. јануара, само у супротном правцу – на излазу из земље.

Подсећамо да добро информисани путници могу допринети убрзавању граничне процедуре, чиме ће гужве бити смањене, а грађанима путовање олакшано. Зато саветујемо да се путници претходно добро информишу, што могу учинити и на сајту Управе царина, где могу наћи брошуру под називом ''Водич за путнике'' са бројним корисним информацијама.