25. 10. 2011.

Подели:

Спречено кријумчарење девиза на Хоргошу и Градини

 

Спречено кријумчарење девиза на Хоргошу и Градини

Царински службеници су у протеклих неколико дана спречили више покушаја кријумчарења девиза из наше земље, од којих извајамо:

На граничном прелазу Хоргош  је код словачког држављанина Ј.С. пронађено 80.000 евра у актен ташни, која се налазила на задњем седишту прекривена јастуком. Путнику, који је претјодно негирао да има већу количину новца од дозвољене код себе, враћено је 10.000 евра, колико према важећим прописима може изнети из Републике Србије без потврде о уносу новца, док је остатак предат у даљу надлежност девизном инспекторату.

 

На истом граничном прелазу је код Д.С. путника српске националности откривено 33.000  евра. Две торбе са новцем пронађене су иза предњих седишта, након што је путник на питање цариника да ли и колико новца носи са собом рекао да он и супруга имају укупно 2.000 евра. Уз новац је пронађена и потврда која доказује да је Д.С. из банке у Србији подигао 3.000 евра, што му је враћено, као и сума од дозвољених 10.000 евра по путнику.

На излазној страни граничног прелаза Градина код турског држављанина, који је изјавио да нема ништа да пријави за цариње и да он и његов сапутник укупно имају 3.000 евра, пронађено је 55.000 евра. Новац је пронађен у специјално направљеном појасу од платна који је путник Y.N. имао око струка. Након враћања дозвољеног износа уз записник о девизном прекршају задржано је 35.000 евра.

 

 

Напомињемо да је према важећим царинским прописима, унос девиза у нашу земљу слободан, али је износ ограничен на 10.000 евра. Савет за путнике је да се увек пријави сав новац приликом уласка у земљу, јер се у том случају добија потврда уз коју се унети новац може изнети приликом првог изласка из земље.