21. 09. 2012.

Подели:

Почела регионална обука о сузбијању кријумчарења у новим типовима моторних возила

 

Почела регионална обука о сузбијању кријумчарења у новим типовима моторних возила

У Бјељини је 17.09.2012. године почела регионална обука на  тему “Различити типови моторних возила и могућности за сакривање кријумчарене робе”. Обука се спроводи под покровитељством амбасаде САД и у оквиру Програма за контролу извоза и безбедност граница (ЕXBS). Планирано је да петодневну обуку заврши четири групе по три службеника из полиције и царине Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

 

Свечаном почетку обуке присуствовали су представници тима за имплементацију EXBS програма Кристофер Милам, регинални саветник за Србију и БиХ и Марија Балаћ, координатор за Србију, као и руководиоци царинских и полицијских служби из региона (Србија, БиХ и Хрватска).

С обзиром да цариници свакодневно врше контролу возила и возача, овакво проширивање знања биће за њих драгоцено. Наиме, познато је да са производних трака ауто индустрије непрестано силазе нови модели аутомобила и теретних возила, а њихове су фабричке шупљине другачије распоређене. Кријумчари те шупљине тзв. бункере користе за скривање непријављене робе, па да би их цариници у томе спречили морају непрестано да се усавршавају и информишу о свим новитетима.

 

Да подсетимо, експерти МУП су у мају ове године у Управи царина одржали занимљив семинар на тему препознавања крадених возила. Они су службеницима Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина презентовали како најлакше уочити неправилности у документацији, као и преправке на самом возилу ( прекуцавани број шасије, оштећења централне браве или пластике унутар возила и сличне параметре који указују на то да возило треба подвргнути детаљној контроли).

 

У прилог томе да специјализоване обуке имају ефекта на рад царинских службеника говори и чињеница да је за последњих неколико месеци откривено неколико аутомобила са фалсификованом шасијом.