30. 11. 2010.

Подели:

Боливијка кријумчарила кокаин у утроби

 

Боливијка кријумчарила кокаин у утроби

На граничном прелазу Аеродром Никола Тесла у Београду, у поподневним часовима, припадници Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина спречили су боливијску држављанку у покушају, да у  сопственој утроби прокријумчари више од тридесет пакетића наркотика, највероватније кокаина, чија ће тежина накнадно бити утврђена.

Да би се утврдило да у њеним телесним шупљинама заиста има нечега, урађен је рентгенски преглед, који је потврдио сумње, након чега је уз помоћ судског вештака уследило и њено признање, као потврда тога.

 

Млада Боливијка В.Р.А (1980.), која не говори ни реч било ког страног језика, осим шпанског, и са којом је комуникација била врло отежана, ухваћена је након што је из Санта Круза преко Сао Паола и Цириха допутовала у Београд. Поред чудне руте, сумњиво је било и то што је карта купљена у Барселони, као и чињеница да је крајња дестинација требало да буде Београд, где је наводно пет дана требало да борави туристички. У међувремену, потврђена је и резервација једног престоничког хотела у коме је требало да одседне, а да притом никада раније није боравила у нашој земљи, нити има било кога познатог овде. Пасош јој је издат у марту 2010. тако да се за сада не може са прецизношћу утврдити да ли је и раније долазила у Србију.

 

До откривања ове жене ''муле'', како се у жаргону нарко света називају људи који у својим телесним шупљинама преносе пакетиће наркотика, дошло је захваљујући међународној сарадњи коју Управа царина развија са службама других држава. Овога пута обавештајни подаци  добијени из SECI центра у Букурешту, указивали су на то да поменуту особу треба детаљно прегледати након што допутује у Београд. Српски цариници извршили су детаљан лични претрес и прегледали читав пртљаг, те су таблете против дијареје, које су том приликом пронађене додатно побудиле сумњу, јер их овакви кријумчари редовно носе са собом.

 В.Р.А. предата је у даљу надлежност истражних органа.

“Gutači“ droge u narko svetu nazivaju se mule, zbog svoje sposobnosti da paketiće sa narkotikom nekoliko dana drže u sebi i da za sve to vreme ništa ne jedu. Koristeći laksative izbacuju ih iz organizma i do 48 sati nakon gutanja. Alternativa je skrivanje raznih plastičnih ili staklenih kontejnera u rektum, “steš“ kako ih u slengu zovu.