20. 04. 2010.

Подели:

Савремена опрема за боље резултате

 

Савремена опрема за боље резултате

Напори и постигнути резултати Управе царина у претходном периоду, препознати су и подржани од стране програма контроле извоза и безбедности граница (EXBS) Владе Сједињених Америчких Држава, која је српској царини донирала опрему вредну око 500.000 долара.

Опрема, намењена првенствено Сектору за контролу примене царинских прописа Управе царина подразумева: мобилни рендген за преглед пртљага који се лако поставља и омогућава брзу и квалитену контролу робе, како на граничним прелазима тако и у унутрашњости земље, 10 комплета за откривање кријумчарене робе (бастер који служи за мерење густине материје и фибер оптика која служи за снимање неприступачних делова возила попут резервоара), 10 инспекцијских торби у којима се налази алат који је неопходан за брз преглед возила, 20 ласерских даљиномера који се користе за мерење дубине и дужине камионских приколица али првенствено  контејнере и хладњаче чиме се откривају преграђеи делови односно тзв бункери, 10 дигиталних фото-камера, 2 идентификатора радиоактивних изотопа који спадају у секундарне уређаје јер се користе за мерење јачине и врсте радиоактивног зрачења након што пејџер утврди да иста постоји и један ручни систем за идентификацију хемикалија који је водоотпоран и ради по принципу ласера, а уједно детектује наркотике и лекове као и друга опрема.

 

Управа царина учествује у програму контроле извоза и безбедности граница (EXBS) од јуна 2005. године. Од тада је Влада Сједињених Америчких Држава Управи царина Републике Србије донирала опрему вредну неколико милиона долара.

 

Управа царина сталном модернизацијом службе покушава да задовољи два основна критеријума – брз проток робе и путника и ефикасну контролу, штитећи уједно безбедност и сигурност земље и грађана.