02. 12. 2017.

Подели:

16. SELEC Савет

 

16. SELEC Савет

У Букурешту, 2. децембра 2017. год., одржан је 16. састанак SELEC Савета, у седишту SELEC-а.

Састанку Савета SELEC присуствовали су представници држава чланица SELEC-а: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Мађарска, Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Турска, Хрватска и Црна Гора. Присутни су били и официри за везу земаља чланица, оперативни партнери SELEC-а и посматрачи при SELEC-у: Аустрија, Белгија, Француска, Немачка, Италија, Шпанија, GCC-CIC, EУРОПОЛ, SEEPAG и Сједењене Америчке Државе.

Састанак је отворио г-дин Дејан Ђуровић, из Министарства унутрашњих послова Црне Горе, који је председавајући Савета. Даље и који је представио кључне теме састанка: Извештај о оперативним активностима за први семестар 2017. год., образложење безбедносних мера унутар SELEC-а, усвајање SELEC Правилника за пројекте, презентација пројеката ЅIRAS и FAIT, избор генералног директора и преузимање председавање Саветом SELEC-а.

 

На почетку састанка г-ђа Снежана Малеева, в.д. генералног директора и директор за правна и унутрашња питања SELEC, пожелела је добродошлицу учесницима и  укратко представила активности SELEC-а.

Затим, г-дин Ромулус Унгуреану, директор за операције  SELEC-а, презентовао је Извештај о оперативним активностима за први семестар 2017. год., изневши статистичке податке везане за размену информација, број упућених захтева између држава чланица, број комплетираних захтева. Наглашено је да је УЦ РС разменила највећи број информација (1,330) у односу на друге царинске администрације чланице SELEC-а.

Скуп је дискутовао о Правилнику за пројекте, а Грчка је објаснила предходно предложене измене на правилник. Делегација Србије предложила је увођење новог члана у правилник који би дефинисао начин исплате новчане надокнаде члановима пројектног тима. Након аргументоване дискусије дошло се до конструктивног решења којим ни запослени у  SELEC-у ни официри за везу не могу бити додатно плаћени из буџета пројеката.

Након тога, г-дин Унгуреану презентовао је пројекте ЅIRAS и FAIT, и одговорио на питања Србије и тиме отклонио недоумнице у вези са пројектом FAIT.

 

Уследило је представљање кандидата за генералног директора и гласање за генералног директора. Председавајући Савета констатовао је две валидне кандидатуре: Бугарске и Молдавије, док је кандидатура Босне и Херцеговине одбачена уз образложење да је послата по истеку рока предвиђеног конкурсом. Кандидатуре су изнеле госпођа Снежана Малеева, из Бугарске и госпођа Кристина Лисник, из Молдавије.

Након три круга гласања, број гласова био је девет према три у корист госпође Снежане Малееве, која је изабрана за генералног директора за период од четири године.

Изразе своје захвалности пренели су и представници EУРОПОЛ-а и GCC-CIC-а. На крају састанка, договорено је да се следећи састанак SELEC Савета одржи у мају 2018. год., а председавање Саветом пренето је на Румунију.