27. 12. 2017.

Подели:

Међу покућством пронађени рогови заштићене врсте срндаћа

 

Међу покућством пронађени рогови заштићене врсте срндаћа

Цариници су 26. децембра 2017. године на граничном прелазу Ватин, у сарадњи са полицијом, приликом улазне контроле запленили трофејне рогове заштићене врсте срндаћа.

 

Прекршај је откривен када је на ред за контролу дошао теретни комби румунских регистарских ознака, којим је управљао 41-годишњи српски држављанин. Он је том приликом рекао да вози половну угаону гарнитуру, пећ, радијатор и лични пртљаг.

 

Међутим, цариници су међу пријављеним покућством пронашли и трофејне рогове срндаћа, за које се испоставило, да према националном законодавству припадају заштићеној врсти, што су потврдили и експерти Министарства заштите животне средине.

Путник је по откривању трофеја изјавио да га је купио на пијаци у Немачкој и да није знао да се ради о заштићеној врсти за чији му пренос преко границе треба дозвола.

 

Овакви случајеви су постали све учесталији, како када су у питању заштићене врсте по међународној ЦИТЕС конвенцији о трговини угроженим врстама дивље фауне и флоре, тако и када се ради о ловним врстама које је Република Србија заштитила националним прописима.

 

Сличан случај откривен је на аеродрому ''Никола Тесла'' у августу ове године, када је у пртљагу путника који је допутовао из Истанбула откривена препарирана глава исте врсте срндаћа која је заштићена националним прописима. Путник који се тада нашао у прекршају је изјавио да је трофеј донео из иностранства, јер му је било лакше да га тамо набави, уз то и по нижој цени.