20. 12. 2017.

Подели:

Делегација царинске Управе БиХ посетила српску царину

 

Делегација царинске Управе БиХ посетила српску царину

Делегација Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине посетила је 20. децембра 2017. године Управу царина Србије, где је одржан састанак највишег руководства царинских администрација две земље.

 

Делегације царинских администрација предвођене директорима Милошем Томићем и Миром Џакулом потврдиле су изузетно добру сарадњу двеју служби, а било је речи и о могућностима њеног унапређења.

 

Састанку су присуствовали и представници сектора за царинске поступке две администрације као и Соња Лазаревић, помоћник директора у сектору за контролу примене царинских прописа.  Највише времена посвећено је дискусији о организацији и спровођењу поступка кућног царињења, као и размени искустава из праксе о успостављању и функционисању Новог компјутеризованог транзитног система (НЦТС).

 

У наставку састанка разрађене су и остале теме које се односе на статус Овлашћеног привредног субјекта, као и на разматрање одређивања контакт тачака за размену информација у домену контроле примене царинских прописа.

 

У прилог томе да сарадња две администрације није само декларативна, говори и чињеница да након састанка одржаног у Управи царина следи тродневна обука десет царинских службеника Управе за индиректно опорезивање БиХ за рад на мобилним скенерима.

 

Службеници суседне државе биће у прилици да у пракси виде како функционише рад Командног центра, како се спроводе дубинске контроле, док је један обуке резервисан за посету граничном прелазу Хоргош, где ће колеге из БиХ имати прилику да се упознају са радом скенера.

 

Мобилни скенери се у царинској служби Србије активно користе већ шест година, захваљујући чему су службеници који раде на тим уређајима стекли завидно искуство које радо деле са колегама из региона и шире.