04. 10. 2017.

Подели:

Царински скенер изложен на Београдском сајму

 

Првог дана учешћа на Међународном сајму паметних технологија царински скенер је већ привукао пажњу посетилаца што је била прилика да се објасни да осим што је незаобилазна карика у ланцу међународне трговине, савремена царинскa служба има и изузетно значајну улогу у систему безбедности. Њена безбедносна улога огледа се у борби против свих облика прекограничног криминала и међународног тероризма чиме се штити целокупно друштво и утиче на безбедност свих грађана.

 

''Управа царина непрестано ради на модернизацији службе како би могла и превентивно да делује те да обесхрабри неке покушаје кријумчарења у самом зачетку.  Трудимо се да организационо и технолошки идемо у корак са светом. Чињеница је да се цариници више не ослањају само на своју интуицију и приручни алат, већ су опремљени савременим уређајима, попут 10 мобилних и једног стационарног скенера, а имамо и два скенера за преглед ручног пртљага, као и 8 уређаја за контролу течности. Поред скенера користимо и фибер оптику, бустере, пејџере за мерење радиоактивности, као и уређаје за тестирање прашкастих материја'', каже Иван Рибаћ, начелник Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина. 

 

Царински прекршаји су се некада откривали искључиво на основу искуства и интуиције цариника, који је од алата имао само шрафцигер и лампу. Данас цариници користе скенере и другу електронску опрему, али је царински ,,добар нос" и даље неприкосновен за проналажење прекршаја. Немогуће је искључити значај добро обучених службеника, који на основу искуства, осећаја и аналитичог дара, могу да вас ''прочитају као књигу''. То значи да ће свакако обратити пажњу на ваше понашање, али и на чињенице које проистичу из ваше путне исправе, као и руте којом се крећете.

 

За неколико година колико су скенери у употреби, цариници који на њима раде су стекли огромно искуство, а то резултира краћим временом потребним за једну контролу и константним повећавањем броја контрола у току дана.

 

Да управо техника понекад може да буде пресудна у откривању кријумчарења, сведоче и дугогодишњи оперативци попут Ивана Пејовића, шефа Одсека за техничку подршку који функционише у оквиру Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина.

 

Он подсећа на случај који је изненадио и искусне царинике: ''Десило нам се да смо 2013. године на Хоргошу наишли на случај када је готово 137  килограма марихуане било сакривено у специјално издубљеним дрвеним летвама које носе цераду камиона. Чак 310 пакета је било тако добро спаковано да их ни службени пас не би нашао. Али, на скенеру се све јасно видело''.

 

''Технологија о којој је реч толико је напредна и прецизна да се садржај товара види као на длану. Препреке и преграде за ове скенере не постоје, јер њихови зраци продиру и кроз тридесет центиметара дебео челик, па је свако скривање садржаја унапред осуђено на неуспех'', истиче наш саговорник и додаје да ''за 14 секунди ови уређаји сниме унутрашњост приколице камиона и на мониторе проследе компјутеризоване слике на којима се садржај јасно види. Раније је требало истоварити камион због детаљне контроле, али је увек постојала могућност да нам резултат измакне'', објашњава Иван Пејовић, шеф Одсека за техничку подршку који функционише у оквиру Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина. 

 

Мобилни скенер уређаји којима Управа царина располаже се убрајају у најсавременију опрему те врсте и раде на принципу X-ray зрака, док стационарни скенер који је инсталиран на аеродрому ''Никола Тесла'' користи и неутронске зраке. И једни и други зраци омогућавају додатну продорност у материју, независно од врсте материјала који се испитује. Тиме је рад цариника знатно олакшан, пошто постоји могућност скенирања робе сакривене и иза тридесет центиметара дебелог челика.

 

Не треба заборавити ни чињеницу да су скенери којима царина располаже мобилни, па их тако можемо распоређивати у складу са планом предвиђених контрола и користити током прегледа који се врше мимо граничних прелаза.

 

''Отворен је и Командни центар Управе царина из којег је могуће пратити рад тимова на терену преко камера које су инсталиране у возила као и у скенере. На тај начин је омогућено и далеко брже реаговање на информацију добијену од полиције или преко наших дежурних бројева телефона'' каже начелник Иван Рибаћ истичући да се ''применом оваквих уређаја у свом свакодневном раду, Србија по технолошкој опремљености рада Царине, сврстала у ред развијенијих земаља у Европи, али и у свету.''

 

Уколико желите уживо да видите како изгледа царински скенер, позивамо вас да нас наредних дана посетите на Београдском сајму где ће Управа царина учествовати на две манифестације: на Међународном сајму паметних технологија од 4. до 6. октобра, а затим и на Дечијем сајму 7. и 8. октобра.