16. 07. 2021.

Подели:

На аеродрому откривена непријављена слика Паје Јовановића

Цариници су 15. јула 2021. године на аеродрому ''Никола Тесла'' запленили уметничку слику чувеног српског сликара Паје Јовановића, коју је један путник покушао без пријављивања да унесе у земљу.

Прекршај је откривен, приликом контроле путника који су у Београд допутовали из Беча. Један од њих, 39-годишњи Београђанин, се по преузимању пртљага са карусела упутио ка излазу преко зеленог контролног пролаза, намењеног путницима који немају ништа за царињење.

Када је ушао у зелени контролни пролаз, цариници су приметили да путник на колицима за превоз пртљага превози и предмет који обликом подсећа на уметничку слику, а који је био упакован у заштитну врећу.

Замолили су путника да пртљаг стави на рендген ради провере, а да предмет упакован у врећу распакује како би видели о чему се ради.

По начину паковања било је очигледно да се ради о вредном предмету, што је убрзо и потврђено, јер се пред службеницима указала урамљена уметничка слика.

Провером осталог пртљага који је путник са собом носио пронађена је оригинална документација из које се видело да је реч о слици ''Стражар'', димензија 70x56 цм, чувеног српског сликара Паје Јовановића.

Поред оригиналног рачуна, који је са свим таксама плаћених аустријској држави гласио на износ од 137.500 евра, нашао се и оверен образац за повраћај ПДВ-а.

Осим што се нашао у прекршају због непријаве робе чија је вредност далеко већа од 100 евра, колико износи повластица за домаће држављане, утврђено је да путник са собом носи и 15.500 евра у готовини, што такође није пријавио.

Уметничка слика, као и 5.500 евра, колико је преостало након што је путнику враћен износ од 10.000 евра који не подлеже обавези пријављивања, привремено су задржани до окончања покренутог прекршајног поступка.

Познато је да се цариници на београдском аеродрому најчешће сусрећу са покушајима кријумчарења луксузне робе и то углавном фирмиране гардеробе, вредног накита и сатова, па је тако само током последњих неколико месеци заплењено чак десет скупоцених сатова познатих робних марки.

Најскупљи међу њима је ''Rolex'' вредан око 45.000 евра, пронађен код путника који је допутовао из Дубаија половином априла.

У сличном покушају је спречен и путник, који је у земљу дошао са исте дестинације, а који је у свом пртљагу скривао мушки ручни сат ''Franck Muller'', чија је вредност 36.000 евра.

Укупна вредност робе заплењене на овој царинској испостави током протекла четири месеца премашује 300.000 евра.