22. 07. 2021.

Подели:

Почетак имплементације пројекта трговинских олакшица у Србији

Управа царина Србије је 22. јула 2021. године била домаћин тзв. „kick off” састанка, којим је формално почела реализација пројекта Општег програма трговинских олакшица у Србији (Global Trade Facilitation Programme – GTFP).

Душко Маринковић, заменик директора Управе царина, указао је на значај овог пројекта, рекавши да ће он царинској служби омогућити даље унапређење области, као што су управљање ризиком, Овлшћени привредни субјект, сарадња са пословном заједницом и другим државним органима, стратешко планирање и развој људсих ресурса.

Експерти СЦО су нагласили да је у овим областима царинска служба Србије остварила веома добар напредак. Даља модернизација наведених области ће свакако допринети наставку континуираног унапређења пословања царинске службе, скраћењу потребног времена за окончање царинских формалности, а самим тим и снижавању трошкова пословној заједници.

Госпођа Марин Перети Вилемец, руководилац програма централне канцеларије SECO у Берну, у свом поздравном говору је истакла, да се ове године обележава 30 година континуиране, веома успешне билатералне сарадње између Швајцарске и Србије, те да је утолико веће задовољство што Владе Швајцарске подржава модернизацију царинске службе Србије у области трговинских олакшица кроз овај пројекат.

 

На састанку је формиран и Национални надзорни комитет пројекта, чији су чланови представници SECO, SCO, UCS, Министарства финасија, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Управе за ветерину, Управе за заштиту биља, као и пословне заједнице, чије интересе заступају Привредна комора Србије и Америчка привредна комора.

 

Пројекат финансира Државни секретаријат за економске односе Швајцарске (State Secretariat for Economic Affairs of Switzerland - SECO), а спроводе експерти Светске царинске организације (SCO).

 

Вест о овом састанку и почетку релаизације пројекта у Србији коју је објавила СЦО можете прочитати ОВДЕ