17. 08. 2021.

Подели:

За износ књига и уметничких дела – потребна дозвола

Новинарска екипа Београдске хронике посетила је Управу царина у жељи да сазна шта је потребно прибавити од докумената приликом селидбе ствари у иностранство, а прилог о томе емитован је у програму РТС 16. августа 2021. године.

Трагом приче једног нашег суграђанина који наслеђену библиотеку од 900 наслова треба да пресели у иностранство, новинарска екипа се обрела у Управи царина у потрези за одговором како такав подухват спровести на одговарајући начин.

Слободан Томић, координатор Сектора за царинске процедуре, детаљно је објаснио да се у царинском поступку мора приложити доказ да предмети који се износе из земље нису део културно-историјског блага.

Да би се такво уверење добило, потребно је да се грађани који се суочавају са таквом ситуацијом, обрате надлежним институцијама у зависности од предмета који желе привремено или трајно да изнесу из земље.

Дозвола Републичког завода за заштиту споменика културе потребна је не само за извоз слика, цртежа, скулптура и осталих уметничких творевина познатих и непознатих аутора, већ и за извоз свих предмета старијих од 50 година: намештаја, посуђа, новца, аутомобила.

Уколико је реч о књигама и публикацијама, дозволу за износ издаје Народна библиотека Србије, којој се мора поднети одговарајући захтев са пописом наслова, аутора и године издања, како би било могуће утврдити да ли нека од наведених књига представља заштићено културно добро.

Цариници, наравно, не процењују да ли је неки предмет од уметничког или историјског значаја, али ће вам зато у поступку тражити доказ да је предмет који се појављује у промету на одговарајући начин пријављен надлежном државном органу и да је за то добијена дозвола, односно одобрење за привремено или трајно изношење из Републике Србије.

У поступку износа наведених предмета цариници ће извршити увид у поднету дозволу/решење, оверити га потписом и печатом (оригинал вратити странци, копију задржати ради интерне евиденције), одобрити износ робе и неће захтевати подношење извозне царинске декларације тј. спровођење редовног царинског поступка.

Детаљне информације о процедури приликом селидбе можете пронаћи на сајту Управе царина http://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/selidbe.html, док се информације о износу и уносу уметнина налазе на следећем линку http://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/unos-iznos-umetnina.html