18. 08. 2021.

Подели:

Продужен Програм трговинских олакшица (GTFP)

Управа царина Србије је недавно званично почела са имплементацијом SECO-SCO Општег програма трговинских олакшица (Global Trade Facilitation Programme-GTFP).

GTFP је заједнички програм Државног секретаријата за економске односе Швајцарске (State Secretariat for Economic Affairs of Switzerland - SECO) и Светске царинске организације (SCO).

Циљ овог програма је да кроз имплементацију и примену међународних стандарда и најбоље праксе за увоз, извоз и транзит робе допринесе убрзању и олакшању међународне трговине изабраних земаља корисника програма, односно њихових царинских администрација.

У видеу који следи погледајте каква су искуства царинских администрација земаља у којима се програм спроводи, као и изјаву заменика директора Управе царина Душка Маринковића о очекиваним бенефитима пројекта по привредни амбијент у Републици Србији.

Након детаљне и исцрпне фазе припреме реализације пројекта у Србији, три стране су договориле да српска царина, кроз овај програм, од акредоватинх експерата СЦО за уско стручне области прими техничку помоћ у:

  • даљој модернизацији организационог развоја кроз унапређење управљања људским ресурсима и стратешког планирања
  • достизању највиших међународних стандарда у области трговинских олакшица кроз даљи развој анализе ризика, овлашћеног привредног субјекта и процеса консултација са пословном заједницом и релеватним, другим државним органима са којима свакодневно остварује одличну сарадњу поводом прекограничног промета робе

У моменту договарања ове значајне помоћи за Управу царина Србије, GTFP програм је требало да траје до децембра 2022. године, али је тај рок продужен до децембра 2023. године.

Више о овоме, као и додатне информације о самом ГТФП програму, можете прочитати и на званичном сајту Светске царинске организације: http://www.wcoomd.org/en/media/newsroom/2021/august/the-seco-wco-gtfp-is-officially-extended-for-an-additional-year.aspx