11. 11. 2021.

Подели:

Спречено кријумчарење преко 55.000 литара нафте

Цариници су 9. новембра 2021. године у заједничкој акцији са полицијом, по налогу Вишег јавног тужилаштва, приликом контроле домаћег брода на Дунаву код Луке Београд открили да се у његовим танковима налази 55.000 литара кријумчарене нафте, чија је вредност процењена на око 10 милиона динара.

 

Поменути теретни брод пресретнут је у близини Панчевачког моста, када је уследила његова детаљна контрола.

Провером документације и увидом у царински информациони систем утврђено је да брод није напуштао царинско подручје Републике Србије, а трочлана посада затечена на њему, покушала је да докаже да се он наводно снабдевао погонским горивом из камиона цистерне половином априла 2021. године на десној обали Дунава у близини Крчедина.

Међутим, прегледом и мерењем четири бродска танка, утврђено је да се у њима налази око 55.000 литара нафте, за коју је узорковањем и анализом утврђено да не поседује маркер, односно да није домаћег порекла.

 

То практично значи, да је реч о погонском гориву које у Републику Србију унето без пријаве царинским органима, другим речима – да је прокријумчарено.

Због постојања елемената кривичног дела кријумчарења брод је заједно са посадом и откривеном нафтом предат у даљу надлежност полиције и тужилаштва.