07. 02. 2024.

Подели:

Заживела примена нове верзије НЦТС транзитног система

После недељу дана од када су први камиони прошли границу користећи нову верзију транзитног система (НЦТС фаза 5), сваким даном је све више превозника који користе предности модернизованог транзита.

Апликација НЦТС фаза 5 успешно ради, о чему сведоче и статистички подаци о обрађеним декларацијама, односно броју камиона који је захваљујући новом систему границу већ прошао.

Број обрађених транзитних декларација од 28. јануара до 4. фебруара 2024. године на најфреквентнијим граничним прелазима је следећи:

  • ГП Хоргош  –   4.893
  • ГП Батровци – 4.372
  • ГП Келебија – 3.204
  • ГП Прешево – 2.469
  • ГП Градина –  1.189

У сарадњи са пословном заједницом која је била благовремено обавештена о сваком кораку увођења нове процедуре, успешно је уведен систем који је усклађен са царинским прописима Европске уније и Конвенцијом о заједничком транзитном поступку.

С обзиром да увођење нове верзије транзитног система НЦТС фаза 5 представља корениту промену, потребно је неко време да се сви учесници у царинским поступцима прилагоде новинама које тај систем захтева.

Управа царина се побринула да сви они који имају недоумице о томе како да поступе уколико  планирају превоз робе и спровођење царинских поступака, могу детаљно да се информишу на веб страници Управе царина Србије у рубрици Актуелности , док превозници који се суоче са било какавом тешкоћом у вези са новим системом, могу да се обрате за подршку царинским службеницима на граничним прелазима, као и Хелп Деску Управе царина.