23. 02. 2022.

Подели:

Презентација УЦС на Комитету за изградњу капацитета СЦО

На позив Светске царинске организације, првог дана 13. седнице Комитета за изградњу капацитета СЦО, одржаној у периоду од 21. до 23.2.2022. године, представница Управе царина Србије, Дијана Ђинђић, шеф Одсека за европске интеграције и Национални руководилац пројекта Глобалног програма трговинских олакшица (GTFP) у Србији, одржала је презентацију на тему: ''Научене лекције из Меркатор програма и других организационо - развојних активности: искуство Србије у спровођењу GTFP пројекта''.

Током презентације представљени су сви изазови организовања и спровођења пројекта у виртуелним условима, имајући у виду да је чак и комплексна и захтевна фаза припреме за имплементацију пројекта, па и закључивање (потписивање и размена) формалних и основних докумената пројекта обављена ''на даљину'' и путем поште, услед појаве пандемије Ковид - 19.
Истакнуто је да је УЦС своју заинтересованост за учешће у Програму исказала пре избијања наведене пандемије и указано на могући смањен квалитет реализованих активности пројекта (мисија, семинара, тренинга, састанка формалног почетка пројекта, тзв. kick - off пројекта) у тзв. ново-нормалним условима. Разлог за то су различити услови у којима се одвијају онлајн састанци, семинари, тренинзи и сл. у односу на догађаје који се одржавају уживо. Наглашен је директан утицај на њихов квалитет, а то је активно учествовање и мотивација и предавача и полазника семинара, тј. учесника састанака, које може бити умањено, услед могућих: 

1. техничких баријера (недовољан број микрофона и слушалица, камера, недовољно стабилна и јака интернет веза, непознавање ИТ платформе на којој се одржава онлајн догађај ради јављања за реч и сл, неусаглашене и веома различите временске зоне предавача, експерата и учесника састанка, полазника радионица);

2. организационих баријера (дељење пословног простора са колегама који не учествују на онлајн догађају и који морају да обављају редовне пословне активности у времену одржавања виртуелних сесија, одвлачење пажње мејловима и телефонским позивима који пристижу током онлајн састанака, мисија, радионица и сл.);

3. недовољно расположивих капацитета стручног кадра представника УЦС (боловања због Ковид – 19, преклапање са активностима на другим пројектима у области евроинтграција, чији временски оквир и темпо реализације не диктира УЦС, већ ЕУ, непознавање и/или недовољно познавање енглеског језика на којем се реализује пројекат).

Упркос свему наведеном и уз помоћ СЦО експерта, планиране активности пројекта до сада су и реализоване, па су тако поред представника УЦС у пројекат били укључени и представници других државних органа, привредних асоцијација и других међународних организација.
Уместо закључка, представница УЦС, Дијана Ђинђић је поновила и цитирала уводне речи генералног секретра СЦО, др Куниа Микурије којим је отворен 13. Комитет за изградњу капацитета СЦО: ''Онлајн састанци су одлични, али састанак уживо је још бољи''.

Презентација и начин излагања су изазвали велику пажњу на Комитету, те су их похвалили делегати Јужне Кореје, Кине, Велике Британије, представници Секретаријата СЦО и председавајућа Комитета као јасне, конкретне и свеобухватне у навођењу свих изазова са којима се сви суочавамо у организацији и редовних и ванредних активности рада царинске службе у тзв. ново-нормалним околностима, изазваним негативним утицајем пандемије.