12. 01. 2022.

Подели:

Највеће и најбизарније заплене српских цариника у 2021. години

Међу бројним запленама којима су цариници обележили протеклу годину, Портал Н1 је издвојио оне највеће, најинтересантније и најбизарније..

Све оно што путницима падне на памет, кад је реч о кријумчарењу - цариници већ знају. Робу најчешће проналазе скривену у фабричким шупљинама возила, посебно у специјално израђеним бункерима у камионима и аутобусима, јер су махом добри познаваоци конструкције свих возила и тешко их је надмудрити.

Кријумчари се довијају на различите начине, рекли су за портал Н1 у Управи царина, наводећи да су наркотике налазили на крајње необичним местима као што су кесице чаја, пелене, зелена салата или теглице „нутеле“, додајући да искусне царинике мало тога може да изненади.

Постоји много начина за препознавање потенцијалног кријумчара, објашњавајући да царински службеници морају бити и добри психолози, јер на располагању имају свега неколико тренутака да одлуче да ли би некога требало детаљно прегледати или не. Један од знакова за „аларм“ је необично понашање путника, било да се ради о претераној нервози или пак исувише присном и раздраганом приступу.

Листа кријумчарене робе и начина на који шверцери покушавају да је пренесу преко границе скоро да нема краја, а у наставку текста доносимо преглед неколико највећих, као и најбизарнијих царинских заплена у 2021. години.

Из Еквадора донео кофер пун одеће натопљене кокаином

Цариници су 13. децембра, у сарадњи са полицијом, на аеродрому “Никола Тесла“ спречили покушај једног путника да у земљу уђе са гардеробом коју је претходно натопио кокаином. Сумња коју су тада изразили цариници, потврђена је налазом полицијских форензичара јер је утврђено да је узорак узет са гардеробе и кофера – позитиван на кокаин.Овај несвакидашњи покушај кријумчарења дроге откривен је када је из Еквадора, преко Амстердама, у Београд допутовао 51–годишњи македонски држављанин албанске националности. Путник се након преузимања пртљага са карусела упутио у зелени контролни пролаз намењен путницима који немају ништа да пријаве, међутим то не значи да у том пролазу нема контроле.Наиме, пртљаг поменутог путника је издвојен за контролу на скенеру који се налази управо у зеленом контролном пролазу и када је уређај показао необичну боју гардеробе запаковане у кофер, цариници су одлучили да спроведу детаљан преглед.

Чим је путник отворио кофер, осетио се јак мирис киселине, а сва гардероба која се налазила у пртљагу била је влажна и тежа него што је очекивано. Притом, у коферу сем одеће није било ничег другог, ни обуће, нити прибора за личну хигијену, иако је путник рекао да долази из Еквадора где је код пријатеља боравио 13 дана. На питање цариника зашто су ствари влажне, путник је изјавио да је у земљи из које долази висока влажност, па опране ствари нису стигле да се осуше.

Због сумње да је гардероба натопљена неком психоактивном супстанцом, цариници су извршили прелиминарни тест на присуство наркотика који је позитивно одреаговао, па је о случају одмах обавештена полиција. Након консултација са Тужилаштвом наложено је да се пртљаг привремено задржи и пошаље на вештачење у Националну центар за криминалистичку форензику МУП, који је потврдио да су узети узорци позитивни на кокаин. 

Покушали да прокријумчаре 105 птица у пртљажнику аута

Цариници су 28. новембра на прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења 105 живих примерака разних врста птица, међу којима и четири Црвене розеле (Platocercus Ehimius), које се налазе на ЦИТЕС листи строго заштићених врста.Прекршај је откривен када је за излазну контролу пристигао фоксваген туран бугарских регистарских ознака, којим су двојица бугарских држављана путовала ка својој земљи. Мада су обојица путника приликом сусрета са цариницима негирала да имају било шта да пријаве, њихово возило је ипак издвојено за детаљан преглед.

Одмах на почетку царинске контроле било је јасно да ни возач ни његов сапутник нису говорили истину, јер је пртљажник аутомобила био препун кавеза са живим птицама.

Из скученог пртљажног простора извађено је 12 кавеза и две платнене торбе, у којима су цариници пронашли укупно 105 птица, које не само што нису биле пријављене, већ су транспортоване без икакве ветеринарско-санитарне документације.Гранични ветеринарски инспектор утврдио је да се ради о већ поменутим заштићеним Црвеним розелама, али и о 47 примерака папагаја Нимфа (Nymphicus Undulatus), 33 голуба (Columba), 9 Тигрица (Melopsittacus Undulatus), 4 плаве и плаво-беле Нимфе-Мали Александар (Psittacula Krameri), као и по два примерка Мандаринске патке (Aix Galericulata), Дијамантског голубића (Geopelia Cuneata), голуба Јакобина (Jacobin Pigeon) и Пољске кокошке (Perdix Phasianidae).

Откривене птице збринуте су у зоолошком врту „Палић“, док је против 64-годишњег возача покренут прекршајни поступак пред надлежним судом.

Пронађено 320 кг марихуане у празном камиону

Цариници су, у сарадњи са полицијом, око поноћи 26. октобра спречили кријумчарење више од 320 килограма марихуане откривених у једном камиону који се празан из правца КиМ кретао ка централној Србији.

Товар дроге је откривен у дубинској контроли у околини Краљева, када је мобилни тим цариника са полицијом спровео ванредну контролу хладњаче марке „ивеко“ домаћих регистарских ознака.Испред камиона кретао се аутомобил са двоје црногорских држављана чија је улога, како се сумња, била да возача камиона обавештавају о уоченим контролама на путу. Међутим, специјализоване екипе полиције и царине су ситуацију пратиле из прикрајка, не дозвољавајући да буду примећене.
Тако је возач камиона који припада фирми из околине Велике Плане заустављен на путу верујући да је у питању рутинска саобраћајна контрола, да би му неколико тренутака касније постало јасно да је повод за заустављање нешто сасвим друго.

Детаљна контрола је потврдила да су сумње биле оправдане, јер је тик иза кабине возача откривена дупла преграда у делу предвиђеном за расхладни уређај, где се налазио специјално направљени бункер за потребе скривања кријумчарене робе. Цариници и полицајци су из тог простора извадили 61 пакет марихуане укупне тежине 321,3 кг, карактеристично запакованих и облепљених пластичном фолијом. 

Возач камиона крио 4,5 килограма злата испод јастука

Цариници су 6. децембра на прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, запленили 4,5 килограма злата у плочицама, које је возач једног камиона сакрио испод постељине на кревету у камионској кабини. 

Прекршај је откривен када је за излазну контролу пристигао камион турских регистарских ознака, натоварен робом коју је превозио из Немачке ка Турској. Без обзира на то што је возач камиона рекао да осим робе коју превози нема ништа да пријави, камион је издвојен за детаљан преглед.Током контроле камионске кабине, испод два јоргана и јастука спакованих на доњем кревету иза возачког седишта, цариници су пронашли три пакета обмотана селотејп траком. Када су пакети отворени, утврђено је да се у њима налазе златне плочице са утиснутим ознакама “Ау 999,9“, а мерење је показало да се ради о 4,5 килограма чистог злата.

Кријумчарио 230.000 евра у дуплом дну кофера

Цариници су 12. новембра на прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, открили и спречили покушај кријумчарења 230.000 евра у дуплом дну једног кофера, када је за детаљну контролу издвојен камион турског превозника који се из Мађарске упутио ка Турској.

Током прегледа кабине камиона, цариници су на кревету возача приметили кофер, за који је турски држављанин који је управљао теретњаком рекао да садржи његове личне ствари.Међутим, чим је започео преглед, цариници су на додир осетили чврсту преграду на средини кофера, да би убрзо било утврђено да је реч о картону којим је овај возач покушао да прикрије готовину коју је покушао да прокријумчари.

Реч је о суми од чак 230.000 евра спакованој у пет пакета завијених у папир, највећим делом у апоенима од 200 евра, за коју је возач изјавио да припада њему.

Накит, полудраго камење и певајуће тибетанске посуде

Цариници су 14. децембра 2021. године, на аеродрому “Константин Велики“ у Нишу, у пртљагу једног путника открили и запленили прегршт сребрног накита и полудрагог камења, као и необичан сет певајућих тибетанских посуда.

Накит је откривен пред укрцавање на лет ка Милану, када је током контроле чекираног пртљага у сортирници аеродрома, у коферу једног путника пронађено нешто више од два килограма накита.Власник кофера, 31-годишњи италијански држављанин који је путовао у друштву веренице из Кине, није пријавио накит, иако је имао обавезу то да учини. Међутим, царински службеници су на скенеру у сортирници приметили обрисе накита у пртљагу, па је путник позван са излазног гејта да отвори пртљаг и објасни о чему се ради. 

Тада је утврђено да је кофер пун сребрног прстења, огрлица, наруквица, привезака, који су били запаковани у посебне врећице, спремни за продају, као и плочица, алата и разног полудрагог камења, па је укупна вредност прекршаја процењена на готово 6.000 евра.

У разговору са службеницима, пар је потврдио да се баве израдом накита и да нису знали да треба да га пријаве при преласку границе. Поред накита у пртљагу се нашао и један сет од седам тзв. певајућих тибетанских посуда, за чију се израду користи седам до десет различитих метала, међу којима и сребро, злато и бронза.

На руци сат вредан 55.000 евра, а у коферу празна кутија

Цариници су 23. децембра на аеродрому „Никола Тесла“ запленили ручни сат вредан 55.000 евра, који је један путник покушао да пренесе преко границе без пријављивања.
На уобичајено питање цариника да ли има нешто за пријављивање царинској контроли, 52-годишњи држављанин Србије рекао је да нема ништа и да са собом носи само лични пртљаг. 

Када је његов ручни пртљаг најпре скениран, а потом и детаљно прегледан, потврђено је да се у њему поред гардеробе налази и кутија ручног сата “Аудемарс Пиqет”, са оригиналним рачуном на 55.000 евра.

Поменути сат, купљен истог дана у Бечу, путник је носио на руци. Путник је цариницима рекао да новокупљену робу није пријавио, јер је наводно имао намеру да настави пут ка БиХ.

Паковања турских баклава напунио камагром

На прелазу Градина цариници су, у сарадњи са полицијом, 8. фебруара открили необичан покушај кријумчарења средстава за потенцију, које је један наш држављанин „спаковао“ у оригиналне кутије турских баклава и наргила.

Прекршај је откривен када је за детаљну контролу на улазу у земљу издвојен „голф“ тутинских регистарских ознака, којим је сам путовао 60-годишњи српски држављанин. Он је на уобичајено питање о томе да ли има нешто за пријављивање царинској контроли, рекао да са собом носи само лични пртљаг.Међутим, приликом детаљног прегледа најпре је у једној од торби са гардеробом пронађено неколико кутија средства за потенцију „Роyал Хонеy“. Потом су цариници у наизглед оригиналним паковањима турских баклава пронашли кутије камагре, да би након тога теглице средства за потенцију „Мацун“ биле пронађене и испод три ћупа за пушење наргила.

Мигранти међу садницама туја, открио их скенер

Цариници свакодневно спречавају мигранте да сакривени међу робом у камионским товарима илегално прелазе државну границу, али су 2. марта цариници и полицајци на Хоргошу били сведоци крајње необичног покушаја ове врсте.Наиме, четворица миграната покушала су да се домогну ЕУ сакривени међу садницама туја, којима је био натоварен македонски камион на путу ка Немачкој. Можда би им покушај „камуфлаже“ и успео, да на овом прелазу не постоји мобилни скенер чији зраци продиру и кроз 10 центиметара дебео челик.

Када је поменути камион издвојен за контролу, анализа слике са скенера је показала људске контуре међу зимзеленим расадом. Након отварања товарног дела, цариници и полицајци су између густо напакованих садница пронашли четворицу сакривених млађих мушкараца. 

У кофер спаковала 17 килограма марихуане

Цариници су 25. јуна на пункту Рудница спречили покушај једне путнице да у коферу прокријумчари готово 17 килограма марихуане. Случај је откривен у поподневним часовима, када је на пункт из правца КиМ пристигао аутобус новопазарског превозника који саобраћа на редовној линији Косовска Митровица – Београд.Редовном контролом, царински службеници су у простору предвиђеном за пртљаг путника, у коферу једне путнице затекли необичан призор – кофер који је био испуњен пакетима наркотика, умотаних у пластичне кесе и облепљених селотејпом.

Држављанка Србије са пребивалиштем у Звечану кренула је на пут са кофером дупке пуним дроге, а када су цариници открили њену намеру, изјавила је да је дрогу преузела од непознате особе у Звечану и да је само требало да је пренесе до такси службе у општини Рашка. 

Кубански томпуси милионске вредности “за личне потребе”

Цариници су 28. новембра на прелазу Шпиљани спречили покушај кријумчарења 225 кубанских томпуса, чија је вредност процењена на више од милион динара. 

Прекршај је откривен на улазу у земљу када је за детаљан преглед издвојен аутомобил “ситроен“ подгоричких регистарских ознака. Испоставило се да је реч о изнајмљеном возилу, за чијим је воланом био држављанин Србије (35) из Ниша, који је цариницима рекао да нема ништа да пријави.
Провером личних докумената кроз информациони систем који користи полиција установљено је да је за возачем расписана потерница. Детаљном контролом која је уследила, у пртљажнику аутомобила пронађена је путна торба пуна кубанских томпуса “Cohiba Benike“, “Romeo & Julieta“, “Montecristo Habana“ и “Cohibo“.

Поред тога у торби су пронађена и четири хјумидора – специјалне кутије посебно конструисане да обезбеде потребну влажност и услове за чување цигара. Нишлија је цариницима рекао да је кубанске томпусе купио у тој земљи за личне потребе, јер је астматичар, па га њихово коришћење наводно смирује.

Непријављена слика Паје Јовановића на лету из Беча

Цариници су 15. јула 2021. године на аеродрому “Никола Тесла“ запленили уметничку слику чувеног српског сликара Паје Јовановића, коју је један путник покушао без пријављивања да унесе у земљу.

Један од путника који су допутовали из Беча, 39-годишњи Београђанин, упутио се по преузимању пртљага са карусела ка излазу преко зеленог контролног пролаза, намењеног путницима који немају ништа за царињење.Када је ушао у пролаз, цариници су приметили да путник на колицима за превоз пртљага превози и предмет који обликом подсећа на уметничку слику, а који је био упакован у заштитну врећу.

Замолили су путника да пртљаг стави на рендген ради провере, а да предмет упакован у врећу распакује како би видели о чему се ради. По начину паковања било је очигледно да се ради о вредном предмету, што је убрзо и потврђено, јер се пред службеницима указала урамљена уметничка слика.

Провером осталог пртљага који је путник са собом носио пронађена је оригинална документација из које се видело да је реч о слици “Стражар“, димензија 70×56 цм, чувеног српског сликара Паје Јовановића. Поред оригиналног рачуна, који је са свим таксама плаћених аустријској држави гласио на износ од 137.500 евра, нашао се и оверен образац за повраћај ПДВ-а.

Осим што се нашао у прекршају због непријаве робе чија је вредност далеко већа од 100 евра, колико износи повластица за домаће држављане, утврђено је да путник са собом носи и 15.500 евра у готовини, што такође није пријавио.