15. 12. 2022.

Подели:

Представљене нове олакшице за овлашћене привредне субјекте (AEO)

У Привредној комори Србије су 15. децембра 2022. године представљене нове олакшице које је Управа царина увела за све компаније које су носиоци статуса овлашћених привредних субјеката (АЕО), што је још једна потврда настојања институција да привреди пруже максималну подршку и олакшају јој пословање.

''Нове погодности омогућиће овлашћеним АЕО привредним субјектима једноставније процедуре, мање папирологије, контрола, бирократије и чекања, ниже трошкове, а већу сигурност и предвидивост у пословању,  рекао је Марко Чадеж, председник ПКС на отварању скупа. Истиче да ће данас 11 нових привредних субјеката добити сертификате, чиме ће број компанија са статусом АЕО привредног субјекта достићи 47. Ово су све успешне компаније које остварују 4,3 милијарде евра прихода и запошљавају више од 35.000 људи.  Послују, како у областима траспорта и логистике, енергетике, тако и у производним делатностима, од прехрамбене индустрије до фармације. Чадеж је најавио и унапређење инфраструктуре на граничним прелазима како би се смањило чекање и убрзао промет.

Нове олакшице за носиоце статуса овлашћених привредних субјеката (АЕО) подразумевају да ће за њих од сада бити отворени посебни шалтери у свим царинским испоставама у којима за то постоје технички услови, омогућена употреба заједничког обезбеђења са смањеним износом, дата предност у случају подношења захтева за било које друго одобрење, а предвиђена је и употреба посебних саобраћајних трака тамо где за то постоје инфраструктурне могућности.

''Ове компаније стекле су АЕО статус, у спољнотрговниском пословању познат као статус овлашћеног привредног друштва, испуњавајући веома захтевне, транспарентне и међунарoдно признате предуслове. Користећи предности тог статуса, оне у великој мери убрзавају спољнотрговинску размену и доприносе сопственој и конкурентности наше привреде у целини. Данас уручујемо сертификате компанијама које су у последњих годину дана стекле статус АЕО, чиме се њихов број у Републици Србији попео на 47. Уједно представљамо и нове предности тог статуса које су обезбеђене кроз његово међусобно признавање у оквиру земаља Отвореног Балкана, али и других земаља које су прихватиле и признале наше сертификате. Процењујем да ће већ у следећој години, учешће ових компанија у укупно поднетим извозним и увозним декларацијама у нашој земљи прећи 50%. То јасно говори о колико озбиљним и квалитетним компанијама се ради'', нагласио је директор Управе царина Бранко Радујко.Захваљујући сугестијама носилаца АЕО одобрења датим у оквиру пројекта ''Поједностављене процедуре и АЕО'' спроведеног уз подршку немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, Управа царина је омогућила да највећи део њихових предлога одмах заживи у пракси.

''Немамо намеру да окрећемо главу од евентуалних потешкоћа са којима се носиоци АЕО одобрења суочавају, поготову што подаци говоре да управо те компаније предњаче у укупном броју поднетих царинских декларација са преко 44%. Приоритетни задаци Управе царина Србије су ефикасни и транспарентни царински поступци, а то подразумева ослушкивање потреба привреде, на чему Управа царина интензивно ради. Верујемо да су напори које улажемо у модернизацију и дигитализацију пословања препознати и да се крупним корацима приближавамо ефикасности коју од нас очекује пословна заједница'', истакла је Наташа Мирковић, помоћник директора у Сектору за царинске поступке Управе царина. Скупу у ПКС присуствовали су и представници више од 50 компанија који су изнели своја очекивања у погледу додатног унапређења АЕО статуса, што би, могло да донесе опипљиве бенефите у виду значајног развоја трговине и економија целог региона.