04. 10. 2022.

Подели:

Подршка СЦО организационим компетенцијама и интегритету у Управи царина Србије (УЦС)

У оквиру активности SECO/СЦО Глобалног програма трговинских олакшица (Global Trade Facilitation Programme - GTFP) у Србији, тим акредитованих експерата Светске царинске организације (СЦО) је у Управи царина Републике Србије, од 29. августа до 2. септрембра 2022. године, одржао мисију и радионицу из области људских ресурса, о чему је вест објављена на сајту СЦО:

У оквиру активности SECO/СЦО Глобалног програма трговинских олакшица (Global Trade Facilitation Programme - GTFP) у Србији, тим акредитованих експерата Светске царинске организације (СЦО) је у Управи царина Републике Србије, од 29. августа до 2. септрембра 2022. године, одржао мисију и радионицу из области људских ресурса, о чему је вест објављена на сајту СЦО:

 

http://www.wcoomd.org/en/media/newsroom/2022/september/the-wco-boots-organizational-competence-and-integrity-at-the-cas.aspx

 

У вести се наводи да је Управа царина Србије (УЦС) у склопу свог стратешког плана препознала потребу за побољшањем наплате прихода, царинских поступака и контрола, стратешког управљања и модернизацијом управљања људским ресурсима и развоја људских ресурса, посебно у областима запошљавања, процеса унапређења и ротација, као и интегритета.

Како би пружила подршку постизању ових циљева, СЦО је у оквиру свог водећег Програма управљања људским ресурсима заснованог на извршним и стручним компетенцијама, ( Executive and Professional Competency Based HRM Programme (EPCB-HRMP)), а уз финансијску помоћ SECO-СЦО Глобалног програма трговинских олакшица  (SECO-WCO Global Trade Facilitation Programme (GTFP)), успешно спровела дијагностички преглед тренутног система управљања људским ресурсима УЦС у комбинацији са организовањем радионице за управљање људским ресурсима засновано на компетенцијама, с циљем да се потпомогне унапређење и ефикасна имплементација савременог и транспарентног система управљања људским ресурсима.

Главни фокус мисије је био да се УЦС опреми и оспособи како би се (а) успоставили темељи за увођење савременог система управљања људским ресурсима заснованог на компетенцијама у складу са стандардима СЦО и међународним најбољим праксама; (б) тиму за управљање људским ресурсима обезбедиле компетенције потребне за извршење ових активности, и (в) пружила подршка Управи царина у развијању алата за управљање људским ресурсима заснованих на компетенцијама као инструменту којим се промовише интегритет. 

Током ове мисије, 19 учесника који су чинили Радну групу људских ресурса израдили су Каталог послова заснован на компетенцијама, који ће користити заједно са већ установљеним Оквиром и Речником кометенција како би даље развијали описе послова засноване на компетенцијама. Решеност УЦС да  модернизује управљање људским ресурсима путем развијања и увођења система управљања људским ресурсима заснованог на компетенцијама помоћи ће у управљању и развијању транспарентног процеса регрутације и промовисања, као и у јачању интегритета и политика за борбу против корупције. Поред тога, УЦС ће моћи успешно да промовише и  пружа подршку интегритету тако што ће имати јасне описе послова који ће обезбедити постављање запослених на радна места која одговарају њиховим компетенцијама. УЦС је својом посвећеношћу да модернизује управљање људским ресурсима себи осигурала водећу позицију у тим настојањима, како у оквиру државе тако и на ужем регионалном нивоу.   

По окончању мисије, помоћник директора – координатор је исказао своју решеност да пружи подршку Радној групи управљања људским ресурсима при (а) изради реалистичног и мерљивог плана рада за модернизацију управљања људским ресурсима и (б) финалним активностима на изради алата за управљање људским ресурсима заснованим на компетенцијама. СЦО ће са своје стране, а имајући у виду одржавање континуитета рада, настојати да преко својих служби за изградњу капацитета обезбеди подршку на даљину Радној групи УЦС, посебно у погледу финалних активности израде и увођењу алата заснованих на компетенцијама.