23. 07. 2021.

Подели:

Шта све одаје шверцере

Неко са одмора донесе магнет за фрижидер, а неко „ролекс“ у тостеру, шкорпију у флаши или кокаин у гитари. Шта све одаје шверцере, покушала је да одгонетне тв екипа Монда у разговору са Бранком Поповић, шефицом испоставе Аеродром Никола Тесла.

Управа царинa има свој Инстаграм профил на којем пратиоце обавештава о запленама који се дешавају на граничним прелазима широм Србије. Шта све људи покушавају да прошверцују у Србију и како их цариници увек провале, открили су за Мондо и емисију Вирал на царинској испостави Аеродром Никола Тесла у Београду.

Када путник слети и преузме свој пртљаг, има две опције. Да уђе у „црвену зону“ и пријави робу коју носи са собом царинском службенику, након чега ће платити царину и порез на њу (укупно 30 одсто од вредности робе), или да мирно продужи у „зелени пролаз“, којим се крећу путници који немају шта да пријаве.

То што се неко упути у зелени пролаз, не значи да неће бити контролисан од стране царинске службе, јер су управо ту цариници откривали невероватне предмете које путници носе са собом, објашњава нам Бранка Поповић, шефица царинске испоставе Аеродром Никола Тесла. За овај гранични прелаз је каратеристичан шверц предмета малих габарита, али велике вредности, као што је накит, најчешће сатови.

„Најнеобичнији начин шверцовања сатова преко овог прелаза био је пре извесног времена. Путник је допутовао из Америке, колегиница га је зауставила у зеленом контролном пролазу, провукла је његове ствари кроз рендген уређај и видела је да у тостеру има девет сатова марке „ролекс“. Вредност тих сатова је била око 500.000 евра!“, рекла је Поповићева.

 Каже да је у том случају цариницима свакако било сумњиво да особа која путује са тако далеке дестинације носи половни тостер са собом. Искусном оку цариника неће промаћи ни други начини преноса овако луксузне робе. Путници често мисле да ако ставе сат на руку - проблема нема, међутим, царински службеник ће приметити кутију у пртљагу или фискални рачун новијег датума, што ће бити довољан разлог за претрес. Шокантан је податак да само кутија од „ролекса“, без сата, вреди 500 евра!

Када је реч о наркотицима, они се шверцују на потпуно незамисливе начине. Управо на београдском аеродрому, дешавало се да дрога буде откривена у ђону од патика (па да цариник примети да путник чудно хода и да се гега), у торби лаптопа, пластичним деловима кофера-вучилице, па и у гитари!

„Гитара је била „нафилована“ дрогом, а путник је покушао да је пренесе као свој лични инструмент. Наравно, на рендгену се видело да је она нафилована, да је пуна нечега, нисмо знали тог момента о чему се ради, али приликом детаљног прегледа и раздвајања страница гитаре видело се да је у питању дрога“, рекла је шефица испоставе новинарки.

Посебну категорију шверцера чине муле, односно такозвани „гутачи дроге“. Њих је лакше препознати него што претпостављате.

„Углавном су женске особе у питању, оне не знају ни где су кренуле, ни где треба да одседну, нити имају нешто од свог личног пртљага. Значи, нормално је, поготову ако је женска особа у питању, да има ствари за личну хигијену, међутим, оне не носе ни то. Оно што ти путници углавном носе код себе су лаксативи.Они им служе за лакше избацивање тог садржаја који имају у себи. Такви путници најчешће неће ништа ни појести, ни попити, јер би то представљало велику опасност за њих, за њихов живот“, објаснила је саговорница.

Што се тиче пута дроге, када је авио саобраћај у питању, он се мало променио. Раније је дрога долазила из Јужне Америке преко европских аеродрома, Франкфурт, Цирих, Париз, а данас такође из Јужне Америке, али преко Дохе, Дубаија и Абу Дабија.

Последњи предмет који је неко покушао да прошверцује преко овог аердрома била је слика Паје Јовановића, али су цариници до сада видели и много чудније ствари.

„Једно време је било учестало шверцовање заштићене врсте змија, као и шкорпиони. То су са Тајланда доносили путници у флашама, лепо упаковано, а реч је о некаквим традиционалним напицима, афродизијацима или тако нешто. Имали смо ситуацију да је путник допутовао из Канаде и на питање да ли има нешто да пријави рекао не, а ми смо на рендгену видели једну врло чудну ситуацију. Шта је то било – препарирана глава и кожа  црног медведа који је заштићена врста. Наравно, путник није имао пратеће папире и ми смо то задржали као прекршај“, присетила се Бранка Поповић.

Када је реч о новцу, путник код себе може да има до 10.000 евра, све преко тога, у обавези је да пријави надлежном царинском службенику. Међутим, путници често „забораве“, па су се тако дешавале заплене и по више стотина хиљада евра. Највећа количина новца нађена је код једне путнице, која је сасвим ноншалантно преносила 800.000 евра у цегеру!

„Путовала је за Италију, иначе је српска држављанка која је имала и италијански пасош и једној у мрежици коју је носила са собом она је имала тих 800.000 евра онако грубо спаковане. Значи, без покушаја без намере да она то нешто закамуфлира, да прикрије, него просто је носила у руци ту мрежу и своју малу ташницу ручну и наравно кад је дошла до КД контроле, односно противдиверзионе контроле пре уласка у авион, колеге су виделе већу количину новца, позвали су цариника и пребројали смо новац, направили записник о девизном прекршају: Задржали смо новац, предали записник девизном инспекторату, а новац смо уплатили на рачун Народне банке Србије”, каже Поповић.

Шта су путници у обавези да пријаве, како се обрачунава царина и како да се избегну непријатности, Бранка Поповић објаснила је у наредној епизоди емисије Вирал портала Мондо.