27. 07. 2021.

Подели:

Важно је да путници буду добро информисани

Само током претходног викенда кроз нашу земљу је према званичним подацима прошло преко 740.000 возила. Када се то помножи са бројем путника у сваком аутомобилу, онда никако није наодмет увек изнова подсетити на права и обавезе у путничком саобраћају прииликом преласка границе, што Управа царина и чини користећи све расположиве комуникационе канале.

Тако је Слободан Томић из Сектора за царинске процедуре у синоћњем укључењу у централне вести ТВ Пинк указао, на шта путници треба посебно да обрате пажњу, како би избегли било какве непријатности на граничним прелазима.

„Гужве на граничним прелазима, нарочито викендом су нормалне, јер смо усред туристичке сезоне, када је циркулација путника већа. Mеђутим, желим да кажем, да је царина једна од служби које своју делатност обављају на прелазима, заједно са Управом граничне полиције и инспекцијама надлежних министарстава, а сведоци смо да има много оних који стављају знак једнакости између границе и царине, што је наравно, погрешно“, рекао је на почетку укључења Томић.    

Како се цариници у свом раду најчешће суочавају са покушајима илегалног преноса великих свота готовог новца, Томић је показао како изгледа образац за пријаву готовине изнад 10.000 евра, што је пропис који је на снази у већини земаља региона и ЕУ. Он је додао да је за његово попуњавање довољно свега неколико минута:

„Део обавеза сваког оног ко прелази границу и са собом носи новац у износу већем од 10.000 евра је његово пријављивање, попуњавањем обрасца који смо показали, након чега је путник дужан да покаже новац царинском службенику и то је све. Потврда о пријави новца приликом уласка у нашу земљу, показује се приликом изласка из земље и то је начин да поштедите себе било каквих непријатности и ризика да се нађете у прекршају“, казао је Томић.

Када је реч о личном пртљагу саговорник је објаснио да он подразумева личне ствари неопходне за потребе датог путовања:

„Знате како, лични пртљаг је карактеристичан у зависности од тога ко је путник, шта је по занимању, да ли се професионално бави неким спортом и слично, јер то онда захтева дугачији приступ тој роби коју носи. Не може се једном речју дефинисати лични пртљаг. Управо је то задатак царинског службеника, који то у сваком конкретном случају утврђује и цени.“

Томић је скенуо пажњу и на то каква су права и обавезе путника приликом повратка из иностранства:

„Закон је предвидео могућност да они буду ослобођени плаћања увозних дажбина у Србији на предмете које су купили као поклон или као успомену, до вредности од 100 евра. На робу коју са собом носе до износа од 3.000 евра платиће царину (10%) и порез (20%), по тзв. „јединственој стопи“ у скраћеном поступку, који се завршава на граничном прелазу. “

Да људи, случајно или намерно, различито доживљавају лични пртљаг, показује пример једног нашег суграђанина, у чијем је коферу на аеродрому Никола Тесла недавно затечена слика нашег познатог сликара Паје Јовановића, вредна 137.000 евра. Овакви примери су бројни казао је на крају укључења Томић, поручујући да је најбезбедније и најисправније  да пријавите све што носите са собом приликом сусрета са царинским службеницима, како би вам прелазак границе остао у лепом сећању.