02. 08. 2021.

Подели:

Пријављивање робе рецепт за безбрижан прелазак границе

У протеклих годину и по дана цариници су на граничним прелазима запленили 10 милиона евра, 1,7 тона дроге, око 18 тона резаног дувана, више од 4,5 милиона цигарета, 12 кг злата, више од 300 тона нафте и око 2.000 различитих уметничких предмета. Ови изванредни резултати свакако јесу били повод за гостовање Слободана Томића из Сектора за царинске процедуре у емисији „Уранак“ на ТВ К1, али је у светлу туристичке сезоне и огромног броја путника на границама, много више речи било о царинским прописима, који се односе на путнички промет.

На констатацију водитеља да су температуре високе и да није лако ни путницима, али ни цариницима, нарочито на најфреквентним прелазима, гост из Управе царина је напоменуо да границу не треба поистовећивати са царином, те да су поред царинске, на прелазима присутне и друге службе попут полиције и инспекцијских органа.

„Цариници су ту да омогуће брз и несметан пролаз свима онима који поштују прописе и буду непремостива препрека свима који то не чине. Када говоримо о роби која се најчешће заплењује, треба рећи да кријумчаре интересује апсолутно све на чему се може зарадити, од девиза, злата, наркотика, цигарета и дувана, па до уметнина и антиквитета.“

На питање како цариници знају кога треба издвојити из непрегледне колоне, Томић је објаснио да сваки цариник пролази дуг тренажни процес, који подразумева и праксу, тако да је свака кријумчарска замисао нешто што је већ виђено:

„Изненађења су врло ретка...Једном речју царина је високопрофесионална, одговорна служба, која ради свој посао квалитетно, а да никакве импровизације нема и не сме да буде, најбоље говоре остварени резултати“, казао је Томић.

Разјашњавајући пропис који се односи на пренос готовине преко границе, он је показао како изгледа образац за пријављивање износа већих од 10.000 евра, рекавши да највећи број путника то не чини, јер није у стању да докаже порекло новца. 

„Када је реч о нашим грађанима, они могу без ограничења да уносе девизе у нашу земљу, с тим што постоји обавеза да се утврди одакле оне потичу, али је износ девиза из земље према нашим прописима ограничен на 10.000 евра, осим уз доказ о исељењу из Републике Србије, када се може изнети и сума веће од поменуте.“  

На београдском аеродрому су честе заплене скупоцених сатова чија вредност достиже и више десетина хиљада евра. Да би сликовито објаснио да је неко ко купи такав сат, дужан да на њега плати увозне дажбине, Томић је направио поређење са увозом аутомобила:

„Када увозите аутомобил ви не рачунате да тиме сте што сте га у иностранству платили толико и толико завршили све, него знате да морате да прођете и процедуру увоза, односно царињења. Мени је драго када неко себи може да приушти сат од 45.000 евра, али то је у рангу једног врло пристојног возила, за које су дажбине сасвим јасне и нико не размишља о томе, да ли треба да их плати или не.“

Поред савета за све оне који на пут крећу са својим кућним љубимцем, који мора да буде чипoван, поседује пасош и потврду о здравственом стању, Слободан Томић је поручио да се пред пут ваља добро информисати о прописима, како наше, тако и земаља кроз које се пролази, односно оних у које се путује. Осим тога, кад год постоји дилема, да ли је потребно пријавити неку робу или не, треба то учинити, јер је то сигуран начин да се избегну све евентуалне непријатности.