03. 12. 2021.

Подели:

SEED унапредио процес трговине, SEED+ ће додатно повећати ефикасност и поједноставити процедуре

Састанку чија тема је била Системска размена података (SEED и SEED+), одржаном  у Будви од 30. новембра до 2. децембра 2021. године, присуствовао је и Душко Маринковић, помоћник директора Управе царина. Овај догађај пренели су многи црногорски и домаћи медији. Чланак објављен на порталу Недељник преносимо у целини.     

Системска размена електронских података (SEED) која постоји од 2010. године унапредила је управљање границама на Западном Балкану, а надограђена верзија SEED+, додатно ће повећати ефикасност и поједноставити процедуре, поручено је на тематском састанку који је јуче одржан у Будви. У пракси, ово ће значити додатно смањење времена чекања на прелазима, поједностављене процедуре инспекције, смањење формалности и мање трошкове.

Састанак у Будви окупио је представнике царина, фитосанитарних и ветеринарских служби свих CEFTA чланица, Европске комисије и италијанске царине, који су уједно и партнери на пројекту SEED.

Како је оценио директор CEFTA Секретаријата Емир Ђикић SEED+ је један од најважнијих приоритета у CEFTA-и, који ће поред размене података између управа царина укључити и све агенције које се баве царињењем робе, а на крају ће се проширити и на област трговине услугама што је предвиђено и Планом за заједничко регионално тржиште. SEED+ ce омогућити и увођење е-сертификата, што ће довести до трговине без папира у CEFTA-и, која се донедавно сматрала далеком будућношћу.''Очекујемо да SEED + пројекат омогући примену стандарда и инструмената предвиђених Споразумом о олакшању трговине, Светске Трговинске Организације, који су инкорпорирани у Додатни Протокол 5 уз CEFTA, што ће у крајњој инстанци допринети убрзању и олакшању увозних и извозних процедура у региону. На тај начин ће бити олакшан и приступ заједничком Европском тржишту и већа конкурентност компанија из CEFTA страна'', изјавио је Душко Маринковић, помоћник директора Управе царина Републике Србије.

SEED је имао кључну улогу у спровођењу иницијативе зелених коридора. Генерални директор директората за суседство и преговоре о проширењу Мациеј Поповски казао је да су зелени коридори у претходном периоду показали сву своју снагу и важност регионалне економско трговинске сарадње.

''Имате нашу пуну подршку да и у наредном периоду наставите са достигнућима на овом пољу и да она буду што видљивија у пракси. Нема сумње да заједничко регионално тржиште има потенцијал да донесе огромне и трајне бенефите за све грађане Западног Балкана. Управо је регионално тржиште најбољи пут за улазак на јединствено европско тржиште и Европску унију'', рекао је Поповски.

Како је истакао директор Управе за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне послове Владимир Ђаковић, SEED+ од кључне важности за управе надлежне за фитосанитарне послове. ''Кроз Seed+ систем унапред ћемо добити податке о пошиљкама и на тај начин добити могућност да ефикасније располажемо  ресурсима, а додатно кроз ове активности ће се унапредити систем размене података што је у складу са нашим напорима да се ускладимо са захтевима које поставља ЕУ у овој области.''

Како ће изгледати SEED+ у пракси

Имплементација SEED+ ће додатно допринети једноставнијем процесу инспекције, те смањити формалности у оквиру размене података између различитих администрација када је посреди превоз робе.

SEED+ ће обухватити две главне карактеристике – развој CEFTA TRACES, дигиталне платформе која ће омогућити електронску размену сертификата и надоградњу тренутног SEED-а за царине.

CEFTA TRACES NT ће омогућити израду и размену фитосанитарних, ветеринарских и фармацеутских сертификата и улазних докумената CEFTA чланицама у складу са правним тековинима ЕУ и праксама држава чланица ЕУ.

Такође, омогућиће брзу размену информација о неусаглашеним пошиљкама које се тичу безбедности хране и робе и олакшати управљање ризиком одбијених пошиљки.

Царински SEED надограђен на царински SEED+ допринеће већој комуникацији између различитих царинских управа у региону и допринети побољшаној размени података са позитивним утицајем на унутар регионалне трговинске токове.

Крајњи корисници SEED+ биће министарства трговине, царине, ветерине, фитосанитрне службе и институти за јавно здравље чланица CEFTA. Корисници из свих CEFTA чланица биће обучени за коришћење новог SEED+ система и биће им доступна адекватна техничка помоћ и корисничка документација.