03. 12. 2021.

Подели:

Потписан Протокол о узајамном признању статуса Овлашћеног привредног субјекта за сигурност и безбедност (АЕОS)

Протокол о међусобном признавању статуса Овлашћеног привредног субјекта за сигурност и безбедност (АЕОS) између царинских администрација Републике Србије и Републике Северне Македоније потписан је 3. децембра 2021. године на граничном прелазу Прешево. Ово је још један значајан искорак у реализацији иницијативе ''Отворени Балкан'', коју снажно предводе лидери три земље, председник Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев, а чији циљ је обезбеђивање слободног кретање роба и услуга и радне снаге унутар тржишта земаља чланица Отвореног Балкана.

Протоколом су урећена сва техничка питања и створени услови за коначну примену раније потписаног споразума две владе од 1. јанура следеће године. 

Протокол је у име Републике Србије потписао директор Управе царина Бранко Радујко, док је у име Северне Македоније Протокол потписала директорка царинске администрације Славица Кутиров.
Реализацијом Споразума компаније које су стекле статус Овлашћеног привредног субјекта за сигурност и безбедност у својој земљи у једној земљи уживаће исте предности поједностављеног и брзог царинског поступка и у другој земљи. ''Овим додатно скраћујемо време за царинске процедуре, значајно убрзавамо проток роба, привредним субјектима смањујемо трошкове пословања и омогућавамо им да своје робе под истим условима пласирају на значајно већем тржишту, а истовремено подстичемо јачање конкурентности привреда наших земаља'' истакао је директор Управе царина Србије, Бранко Радујко и додао да су потписаним Протоколом уређене све појединости и техничка питања важна за практичну примену Споразума.
Подсетимо да статус Овлашћеног привредног субјекта може да стекне само компанија која је прошла веома строгу проверу од стране царинске администрације своје земље и да испуњава низ домаћих и међународних стандарда, као и да улаже велика средства у развој сопствених, у највећој мери безбедносних капацитета. Захваљујући томе, реч је о компанијама које располажу капацитетом да преузму на себе део царинских контрола и на тај начин постану партнер царинским администрацијама и држави.