30. 08. 2022.

Подели:

Које животиње кријумчари шверцују преко границе

Шверц заштићених врста је тема која увек изнова интригира новинаре, па је тако на порталу Danas.rs објављен текст настао на основу бројних искустава из царинске праксе. Последњих година оваквих случајева је све мање, а један од разлога би могао бити и све ригорознија контрола, чега су очигледно свесни и потенцијални кријумчари.

преузето са портала Danas.rs

Од голуба у рукаву, па до флаше азијског напитка са заштићеном змијом која држи шкорпију у чељустима. Укратко, нема шта кријумчари нису покушали да пренесу преко државне границе. Ипак, из Управе царина кажу да је оваквих случајева све мање, а да један од разлога може бити све ригорознија контрола.Последњи такав случај забележен је у априлу ове године, када је на граничном прелазу Градина спречен покушај кријумчарења 37 тек излеглих младунаца папагаја, међу којима су била и два птића која припадају заштићеној врсти “Pyrrhura molinae”.

Крајем прошле године, такође, на Градини, цариници су спречили покушај кријумчарења 105 живих примерака разних врста птица, а међу њима су биле и четири Црвене розеле (Platycercus Eximius), које се налазе на ЦИТЕС листи строго заштићених врста.“Ако посматрамо ширу временску перспективу, искуства из царинске праксе су бројна и врло сликовита, од голуба у рукаву, тукана у коферу, мајмуна и крокодила у ауто – приколици, па до случаја са шест преплашених и загрљених макаки мајмуна пронађених у гајбицама испод гомиле одеће у гепеку аутомобила на граничном прелазу Хоргош пре десетак година”, кажу за Данас из Управе царина.

Како објашњавају, кријумчари покушавају да пренесу заштићене врсте на различите начине, па су тако цариници у једном аутобусу, који је из Чешке ишао у Бугарску преко Србије, у простору између седишта пронашли пластичне кутије за храну пуне живих змија, гуштера и жаба, а сличних примера скривања животиња у фабричке шупљине аутомобила и аутобуса, као и њиховог паковања у пртљаг је било доста.

“На аеродрому ‘Никола Тесла’ својевремено су заплењиване флаше азијског напитка са заштићеном змијом која држи шкорпију у чељустима. У коферима путника цариници су проналазили препарирану главу заштићене врсте срндаћа, препарирану главу заштићене врсте вука (Canis lupus), скупа крзна заштићеног афричког леопарда (Panthera pardus), кожу и лобању црног медведа. Било је и живих примерака попут афричког сивог жако папагаја (Psittacus erithacus) које је покушала да прокријумчари путница која је долетела из Анголе”, наводе из Управе царина.Заштићених врста било је чак и у пошиљкама, попут препариране главе и шапе заштићене врсте америчког алигатора, која је пронађена у Пошти Београд или младе тарантуле коју су открили цариници новосадске поште.

Из Управе царина напомињу да се животиње, одмах по откривању, збрињавају у најближим зоолошким вртовима у сарадњи са Ветеринарском граничном инспекцијом, али да многе од њих угину још током транспорта.

“Многе животиње током транспорта угину измучене, због стреса, или убрзо потом, јер не могу да се прилагоде и опораве. Кријумчари их превозе у лошим условима, често их имобилизују на различите начине, птице држе у скученом простору, у потпуном мраку, како их не би одале приликом преласка границе”, предочавају из Управе царина.

Ипак, кријумчарење заштићених врста, било да је реч о живим примерцима или не, опада из године у годину, показују подаци царинске службе Србије, а узрок томе могу бити све ригорозније контроле, као и то да се у Србији том проблему све озбиљније приступа.“Једно од могућих објашњења зашто је то тако је и чињеница да се јавност редовно информише о таквим прекршајима, те да и то додатно одбија кријумчаре од намере да се овим видом шверца интензивније баве”, објашњавају из Управе царина.

У Одељењу за сузбијање кријумчарења Управе царина раде официри за везу задужени за спровођење ЦИТЕС Конвенције који сарађују са другим службама које се баве истим проблемом, посебно са Групом за ЦИТЕС Министарства заштите животне средине.

Наша земља је потписница Конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивље флоре и фауне и спроводи је од 2002. године, а њом је регулисано издавање увозних, извозних и транзитних дозвола за преко 33.000 заштићених врста животиња и биљака.

Неке од тих врста су често мета кријумчарења, што је неке од њих довело готово до истребљења, наводе из Управе царина.