01. 10. 2022.

Подели:

Ролекси у старом тостеру, змије и вукови у пртљагу

Резултати рада цариника драгоцени су свуда, а на варшавском међународном аеродрому "Шопен" они су представљени свим путницима у виду сталне изложбене поставке. Екипа Танјуга је по повратку из Пољске контактирала Управу царина и сазнала да се и српски цариници на аеродрому "Никола Тесла" такође свакодневно суочавају са најразличитијим покушајима кријумчарења. Текст објављен на порталу агенције Танјуг о необичним царинским запленама, пренели су многи медији...

Вашој пажњи препоручујемо текст који је са Танјуга преузео и објавио портал Euronews. 

Цариници су на аеродрому "Никола Тесла", на којем је само у првих седам месеци ове године опслужено 2,1 милиона путника, свакодневно суочени са најразличитијим покушајима кријумчарења тако да не чуди што су у пртљагу путника пронашли и вука и црног медведа али и стари, употребљавани тостер пун скупоцених сатова, вредних пола милиона евра.Слична ситуација је на аеродромима широм света, а на једном од њих - у Варшави путници имају прилику да виде део заплењених предмета и животиња - од панголина до крокодила, који су изложени у великој стакленој витрини као упозорење да ће сваки покушај кријумчарења бити осујећен.

У Управи царина у изјави за Тањуг подсетили су на учестале покушаје кријумчарења заштићених врста змија, као и шкорпиона, које су пунтици као традиционалне сувенире и напитке доносили са Тајланда, али и на случај када је у коферу човека пристиглог из Канаде пронађена препарирана глава и кожа заштићене врсте црног медведа."Путник који је допутовао из Русије на сличан начин покушао је да прокријумчари препарирану главу заштићене врсте вука", навели су из Групе за односе с јавношцу Управе царина.

Један од најнеобичнијих покушаја кријумчарења скупоцености, како додају, био је у старом, употребљивано тостеру, у који је путник нагурао девет Ролекс сатова, вредних 500.000 евра. 

Подсећају да су на граничном прелазу на аеродрому "Никола Тесла" забележене и бројне заплене вредних уметничких слика, старог новца, сребрнине и других уметнина, међу којима су многе, осим материјалне и културне, имале и антиквитетну вредност.

Није неуобичајно, како кажу, да се откиривају и наркотици "сакривени" на незамисливе начине - у коферу пуном одеће натопљене кокаином, у гитрари, ђону од ципела... И данас се, додају памти случај "муле" из Боливије која је покушала у себи да прокријумчари више од 100 кесица кокаина.

Резултати рада цариника драгоцени су свуда, а на варшавском међународном аеродрому "Шопен" они су представљени свим путницима којих је само у години пред пандемију било више од 18,9 милиона.Најимпозантнији заплењени примерци и делови животиња, нађени у путничком пртљагу у превентивне сврхе изложени су у витрини главне аеродромске зграде како би путнике одвратили од сваке потенцијалне помисли да ће нешто успешно прокријумчарити.

Поред панголина, једног од најпродаванијих сисара на свету, јединственог по кршљушти од кератина сличној људским нокитма, а коиј је у епицентар светске јавности доспео као "главни кривац" за појаву корона вируса, пронађеног у путничкој торби у априлу 2019. године, експонати у витрини показују да оштром оку цариника није промакао ни крокодил, а ни велика корњача из топлих мора. У витрини, која је привукла пажњу Тањугове екипе која је у оквиру пројекта Пулс Европе боравила у Пољској упознајући се са стиуацијом избеглица из Украјине, изложене су и огромне морске шкољке, глава тигра и скоро па цео бели медвед.

Ту је и чувена кобра наја наја, препознатљива по специфичној глави, коју у Индији користе да забаваља туристе.