30. 12. 2017.

Подели:

Тона дроге, килограми злата, милиони евра

 

Тона дроге, килограми злата, милиони евра

 

Ево зашто је српска граница постала ноћна мора за кријумчаре

Српски цариници запленили су за једанаест месеци ове године 81.000 боксова цигарета, што је 4.000 више него што је одузето током целе прошле године, сазнаје "Блиц".

 

Поред тога, велики резултати постигнути су и у заплени дроге, злата, нафте и новца. Разлог тога што је српска граница постала чврст бедем за кријумчаре лежи у новој организацији Управе царине, где је посебан акценат дат појачаној контроли рада цариника од службе за унутрашњу контролу. Да је то уродило плодом, показују и бројке из којих се види да је на српској граници за непуне три године заплењена тона дроге, 40 килограма злата, 13 милиона евра непријављеног новца, 6,5 тона дувана. Због тога кријумчари дроге, злата, цигарета и друге уносне робе све чешће заобилазе српску границу јер је она постала чврст зид за њихове илегалне послове.

 

Извор "Блица" из Министарства финансија тврди да су ово, поред знатно увећаног прихода који из царине стижу у буџет, резултати који српску царину сврставају у ред најбољих не само у региону већ и у југоисточној Европи.

- Ново руководство царине успело је да појачаном контролом рада самих службеника, али и савременом технологијом која је набављена последњих година подигне значајно своју ефикасност. Бележе се готово неколико пута веће заплене илегалне робе у односу на оне које су биле до 2013. године. Бројке јасно указују на то да је било доста пропуста у раду. Другим речима, корупција је била пракса која је сада сведена на појединачну појаву. Да су побољшања велика, потврђује и Брисел, који је похвалио мере које је наша Управа царина предузела да би се приближила стандардима Европске уније - објашњава наш саговорник.

 

Он додаје да је и Влада знатно помогла томе да се царинска управа модернизује.

- Донете су важне одлуке које се односе на модернизацију царинских процедура, које све више смањују простор за дискреционо деловање службеника јер поступци постају електронски и аутоматизовани. На тај начин се и простор за корупцију знатно смањује. Важно је и то да и оне службенике који се открију у нелегалним радњама више не прикривају, већ напротив, против њих се воде дисциплински, али и кривични поступци. У 2016. години изречено је 28 дисциплинских мера за тежу повреду службене дужности, шест запослених је удаљено са радног места, а за 35 царинских службеника поднети су предлози за покретање поступка за утврђивање дисциплинске одговорности - каже наш извор.

 

Унутрашња контрола царине откривала је и санкционисала службенике умешане у шверц. У Управи царина потврдили су сазнања "Блица".

- Тачно је да је за непуне три године значајно побољшан проценат откривања и заплене нелегалне робе. То је урађено зато што се у Управи царина континуирано боримо против корупције у својим редовима, и у ту борбу укључени су сви запослени у служби. Унутрашња контрола Управе царина је носилац стратегије те борбе и чинимо све како би се интегритет цариника изградио и оснажио. Најбољи резултати су постигнути у заплени цигарета, где је за непуних 11 месеци ове године одузето чак 81.000 боксова, што је апсолутни рекорд јер је у 2016. за 12 месеци заплењено 77.000 боксова - кажу у Управи царина.

Заустављени илегални преласци

Од јануара 2015. до новембра 2017. године Управа царине је спречила 1.408 миграната који су покушали нелегално да пређу границу. Реч је углавном о људима који, бежећи од ратова који се воде у земљама Азије и Африке, пролазе кроз Србију и траже уточиште на територији Европске уније.