10. 12. 2017.

Подели:

Шпанија помаже српској царини

 

Шпанија помаже српској царини

 

Шпански стручњаци радили заједно са нашим цариницима и пренели им своја искуства. – У царинској лабораторији могу открити разне преваре из међународне трговине, а ту се анализира и кријумчарена роба попут дроге

Добро опремљена лабораторија важан је део модерних светских царина, али у Србији, као по неком неписаном правилу, кубуримо и у овој области – застарела опрема и стара зграда – речи су којима би се могло описати тренутно стање. Међутим, у помоћ су нам притекли стручњаци из Шпаније. Они су у протеклих неколико месеци радили са нашим цариницима и пренели им своја искуства. Овај пројекат са Шпанцима финансирала је ЕУ, коштао је 250.000 евра и завршава се у понедељак, сазнаје „Политика”. Тиме је, кажу у царини, направљен велики корак у модернизацији наше лабораторије.

То је важно зато што се у царинској лабораторији могу открити разне преваре из међународне трговине: поред сврставања робе према царинској тарифи, ту се обављају и испитивања производа који подлежу наплати акцизе.

 

Такође, ту се анализира и кријумчарена роба попут дроге. У царинским лабораторијама се утврђује и да ли одређени увозни производи представљају опасност по здравље потрошача, или на било који начин изазивају штетне последице, као и то да ли је састав производа лажно представљен како би преваранти смањили увозне дажбине.

„Да бисмо могли да радимо сложене анализе и контролишемо узорке робе тако да државни интерес буде приоритетан, потребно нам је да наша лабораторија може да одговори таквим захтевима, односно да располаже бољим техничким и технолошким ресурсима, за шта нам је пре свега потребна нова зграда”, каже Сара Срдић, помоћница директора у Сектору за тарифске послове Управе царина.

У Шпанији се, на пример, на годишњем нивоу аналитички обради око 10.000 узорака, док се у српској царинској лабораторији, испита од 1.200 до 1.300 узорака, што није мало, ако се имају у виду наши, више него скромни технички услови и опремљеност.

„Овај пројекат био је добра прилика да са колегама из Србије поделимо искуства у организацији и начину рада који се у шпанским лабораторијама показао ефикасним. Нова сазнања биће неопходна за будући успех”, каже Хуан Антонио Фернандес Мартин, експерт из Хемијско-технолошког директората Пореске службе Шпаније.

На основу анализа које ради царинска лабораторија спроводи се велики број накнадних контрола. Нјима се испитује да ли је погрешно сврставање робе било последица намере или незнања. Ове године, таквих негативних налаза било је око 35 одсто, што је условило да у даљем току поступка буде оспорен тарифни став приликом декларисања робе. То значи да су због висине дажбина, које би реално требало да плате, увозници спремни на разне махинације и не секирају се много за чињеницу да ће тиме оштетити државни буџет.

Дешавало се да анализе царинске лабораторије покажу да састав одређених производа не одговара ономе што стоји у декларацији или сертификатима који прате робу.

„Имали смо случајеве да се при увозу гориво декларише као растварач, како би се избегло плаћање акцизе, или да производ пријављен као активна материја за производњу дијететских суплемената, најчешће из Кине, ни у траговима не садржи декларисану активну материју. То значи да је реч о обмани корисника, који ништа неће постићи уносом таквог додатка исхрани, а притом ће га скупо платити мислећи да има ефекта по његово здравље. Један од новијих примера је препарат који се на нашем тржишту врло агресивно рекламира као дијететски суплемент са одређеном наменом, а наше анализе су показале да има потпуно супротан ефекат на корисника, јер се испоставило да је садржај активне материје у њему вишеструко већи од наведеног на декларацији. У таквим случајевима дужни смо да алармирамо надлежне за издавање дозвола за увоз, како тако нешто не би завршило на тржишту”, закључује Гордана Васиљев, начелница царинске лабораторије.