30. 05. 2014.

Подели:

Шест највећих заблуда при увозу хуманитарне помоћи

 

Шест највећих заблуда при увозу хуманитарне помоћи

1. Потврда која се добија у дипломатско-конзуларним представништвима ОСЛОБАЂА робу од обавезних контрола које спроводе инспекцијске службе (санитарна, фитосанитарна, ветеринарска)! - НЕТАЧНОХуманитарна помоћ је ослобођена царинских ДАЖБИНА, али поступак царињења се мора обавити и он подразумева да за осетљиву робу постоји потврда адрекватне инспекцијске службе да је она исправна за коришћење и да неће угрозити здраваље и безбедност грађана.

2. Хуманитарна помоћ треба да уђе у земљу БРЗО и БЕЗ КОНТРОЛЕ! - НЕТАЧНО Осетљива роба, попут хране, воде и лекова мора проћи одговарајућу инспекцијску контролу, јер би хуманитарна катастрофа била би још већа да неко од угрожених грађана прими ''помоћ'' од које потенцијално може да се разболи.

3. Хуманитарна помоћ МОЖЕ да уђе у земљу на било ком граничном прелазу! - НЕТАЧНОНа жалост, инспекцијске службе нису присутне на свим прелазима, па уколико хуманитарна помоћ стигне на неки од тих прелаза МОРАЋЕ да буде упућена на онај где оне постоје. Упућивање на други прелаз и чекање на сагласност одговарајуће инспекцијске службе ОДУЗИМАЈУ додатно време. Зато треба обратити посебну пажњу на то где и у ком интервалу раде наведене инспекцијске службе да би се избегло додатно чекање:https://www.carina.rs/cyr/Stranice/Vest.aspx?ListItemID=794

4. Санитарна, фитосанитарна и ветеринарска инспекција су део царинске службе! - НЕТАЧНОНа граничним прелазима ради више државних служби од којих је Царина само једна. Пре него што се упути жалба на рад Царине, неопходно је да се учесник у поступку информише у КОЈОЈ служби је дошло до застоја или проблема. Цариник и да хоће, не може и не сме да пусти робу уколико нема решење одговарајуће инспекције да је она исправна.

5. Формалности око увоза хуманитарне помоћи ЗАВРШАВАЈУ СЕ на граничном прелазу! - НЕТАЧНОНа граничном прелазу формалности се завршавају брзо, али се роба шаље у царинску испоставу у унутрашњости земље ради контроле. То се ради због тога да се не би стварала гужва на граничном прелазу и да би се обезбедили што бољи услови за детаљан преглед. Возило се упућује ка тачно одређеној унутрашњој испостави и возач НЕ СМЕ самоиницијативно да оде на неко друго место, нити да прекрши задати рок од најдуже 72 сата за пристизање на одредишну испоставу.

6. Робу за продају је МОГУЋЕ пријавити као хуманитарну помоћ или у њој прошверцовати неку другу робу! - НЕТАЧНО Претпоставка да  је услед великог притиска робе преглед отежан је погрешна, јер царинска служба сада располаже са десет мобилних и једним стационарним скенером којима је могуће видети сваки детаљ у товарима, цариници имају право да спроводе тзв. ''дубинске контроле'' у унутрашњости територије, као и накнадне контроле робе над којом је већ окончан поступак, а синхронизована акција са другим органима - полицијом, тржишном инспекцијом и правосуђем, учиниће акције много ефикаснијим.