17. 11. 2011.

Подели:

Победа "Битке за бебе"

 

Победа "Битке за бебе"

преузето са сајта РТВ Б92

На свечаности у Дому Народне скупштине биле су бебе збринуте у овој акцији као и бебе чија су лица учествовала у кампањи, донатори - компаније и појединци, председница скупштине Славица Ђукић Дејановић, председник Србије Борис Тадић, министар здравља Зоран Станковић као и јавне личности попут певачице Северине Вучковић. Бебама које су учествовале у промовисању акције и највећим донаторима уручени су пригодни ордени, а хол Дома Народне Скупштине био је украшен заставама са стиснутом дечјом песницом - амблемом акције.

У оквиру акције "Битка за бебе" купљено је више од 160 савремених инкубатора, чиме је задовољено три четвртине потреба здравственог система, а средства је донирало више од 80 компанија, више од 500 појединаца и око 170 малих предузећа, вртића, школа, радњи, удружења градјана, факултета и спортских клубова.Највећи појединачни донатор је Милан Поповић, бизнисмен и супруг певачице Северине Вучковић. Он је донирањем 100.000 евра омогућио куповину 10 инкубатора. Од компанија, највећи донатори су Индустрија меса "Матијевић", Вицториа гроуп, компанија Јура из Ниша ....

Инкубатори ће бити инсталирани у 40 здравствених установа широм Србије.Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић отварајући манифестацију подсетила је да је на последњем попису забележено 380 хиљада градјана Србије мање него на претходном попису, и да је подстицање наталитета један од највећих приоритета српског друштва.

"Морамо оваквим акцијама славити, не само шампионе као што су Новак Дјоковић, ученици Математичке гимназије, спортисти, морамо славити најмање 380.000 шампиона у пеленама то је задатак свих нас - тако се прави статус Србије", рекла је Ђукић-Дејановић.

Она је изразила очекивање да ће превремено родјене бебе, након што су успешно савладале своју прву животну борбу, када за то додје време сести у посланичке клупе и бити бољи него њихови родитељи.

 

Председник Фонда Б92 Веран Матић је истакао да је акција "Битка за бебе" најбоља коју је тај фонд реализовао, јер је решен проблем који је настао дугогодишњим запуштањем и створен национални консензус за решавање једног горућег друштвеног проблема. Матић је констатовао да се у Србији деценијама није поштовао живот и није било места за саосећање без обзира на сво слављење националних интереса."Без подршке животу беба нема ни подршке старим људима, који су и сами често немоћни, ни осталим становницима ове земље. Ми смо без обзира на све разлике које нас деле дужни да славимо живот и емпатију јер само тако као друштво можемо да преживимо", поручио је Матић.

На свечаности је говорио и министар здравља Зоран Станковић, који је изразио задовољство због тога што ће реализацијом ове акције бити испуњени европски стандарди у области неонатологије и што ће најмладјим пацијентима бити пружен најбољи третман.

Покровитељ акције "Битка за бебе" био је председник Србије Борис Тадић.

Он је на затварању манифестације рекао да су хуманитарне акције којима се подстиче наталитет од скуштинског значаја за друштво.

"Мени је част да будем покровитељ ове акције, јер не постоји изазов са којим се наша земља суочава и који има тако деструктивну снагу као што је нерађање деце", рекао је Тадић.

 

"Желим да вам честитам што сте учествовали у овој акцији, а наш мали учесник је својим присуством обележио овај догадјај", рекао је Тадић.Због одржавања централне манифестације "Битке за бебе" посланици у Скупштини Србије су прекинули гласање. Битка за бебе је почела 1. септембра са циљем да се скупи новац за обезбеђивање више од 100 инкубатора неопходних за здравствене центре широм Србије. Циљ ове хуманитарне акције је вишеструко премашен.Битка за бебе ће сада прерасти у фондацију, која ће и убудуће пружати помоћ здравственим институцијама широм Србије у борби за животе превремено рођених беба. Овом свечаношћу у Србији је по први пут обележен светски дан превремено рођених беба.

***

Група за односе са јавношћу Управе царина