04. 02. 2014.

Подели:

Подршка развоју односа Немачке и Србије

 

Подршка развоју односа Немачке и Србије

После дугог низа година Управу царина су истовремено посетиле две утицајне личности: Њ.Е амбасадор СР Немачке у Србији, Хајнц Вилхелм  и министар финансија у Влади Републике Србије, Лазар Крстић. Састанак коме су присуствовале високе делегације обе земље у потпуности је био посвећен развоју добрих односа, сарадње и планова за њено унапређење, а предводио га је  директор Управе царина, Милош Томић.

 

Директор Томић је на самом почетку констатовао да је сарадња српске и немачке царинске администрације одлична, посебно у делу који се тиче контроле примене царинских прописа и размене обавештајних података са чиме су се сагласили Томас Рап, официр за везу немачке царине и Младен Унетић, директор Канцеларије официра за везу. 

 

Министар финансија, Лазар Крстић, је подвукао чињеницу да је СР Немачка један од најзначајнијих стратешких партнера Србије, о чему говоре и подаци о спољнотрговинској размени две земље. Он је нарочито истакао чињеницу да министарство придаје посебну важност јачању административних капацитета Управе царина која је прошле године наплатом свих увозних дажбина допринела пуњењу националног буџета са 43,86%.

 

Обе делегације су показале заинтерсованост за питања трговинске размене, јер као што је познато у Србији послује 250 немачких предузећа која су до сада инвестирала више од 1,5 милијарде евра, а запошљавају више од 20.000 радника. Није безначајан ни податак да су се од 2004. до 2010. немачке инвестиције у Србији увећале 5 пута, као ни онај да у Немачкој живи велика заједница Срба која сада броји око 500.000 људи. 

 

Представници Управе царина су немачку делегацију, као и министра, информисали о поједностављењима царинских поступака који иду у сусрет потребама привредника заинтересованих за улагање. Статистика показује да је током првих седам месеци 2013. године укупан обим робне размене са СР Немачком износио је 2,26 милијарди УСД, што је 14,23% већи обим него у истом периоду 2012. године, а да су доминантни извозни производи били: воће, лекови, инструменти и апарати за медицину (хирургију) и угљоводоници.  У истом периоду, доминантни увозни прозводи  из Немачке били су: путнички аутомобили и друга моторна возила, лекови, алуминијумски производи, трактори и друмски тегљачи за полуприколице и различите врсте пестицида.

Током 2013. године највећи извозници из Србије у Немачку били су : Siemens,  Leoni Wiring Systems Southeast, FIAT automobili Srbija, DAD Draxlmaier Automotive, NIS, Hemofarm, Fresenius Medical Care, Impol Seval,  IGB Automotive Comp и Panasonic Lighting Devices. Њихов извоз чинио је 48,83% укупног извоза Србије у Немачку. Док су највећи увозници били: Siemens, Ball Pakovanja Evropa Beograd, Porsche SCG,  FIAT automobili Srbija, Tarkett, Mercedes- Benz Srbija i Crna Gora, Tetra Pak Production, Henkel Srbija и Bayer. Њихов увоз је чинио 26,87% укупног увоза Србије из Немачке.

На крају сусрета закључено је да треба додатно унапредити одличну сарадњу у размени обавештајних података тако што би били именовани службеници за непосредни контакт, а представници Управе царина су изразили жељу да се подробније упознају са методологијом рада царинских истрага, царинском праксом Немачке у борби против кријумчарења робе, зашите права интелектуалне својине, као и анализе и управљања ризиком.