27. 10. 2011.

Подели:

Заједно против нелегалне трговине цигаретама

 

Заједно против нелегалне трговине цигаретама

Нелегална трговина дуванским производима наноси велику штету држави тако што смањује укупан прилив пореских и царинских прихода у буџет, као и произвођачима дуванских производа, којима угрожава њихове робне марке и поверење клијената – закључено је приликом потписивања Меморандума о разумевању између Управе царина и дуванске компаније Japan Tobacco International (JTI).Потписивањем овог документа, две стране су се договориле да ће надаље размењивати информације и пружати сваку другу стручну и техничку помоћ једна другој у одлучној борби против кријумчарења и кривотворења цигарета.

 

„Управа царина је само у току 2010. године спречила кријумчарење преко 30 милиона цигарета, укупне вредности од око милион евра. Нелегална трговина дуванским производима, обухвата производњу, трговину и дистрибуцију кривотворених производа, као и кријумчарење и продају “на црно” оригиналних производа како би се избегло плаћање пореза и царина, а успешна борба против ње захтева активну сарадњу између органа власти и дуванске индустрије,“ изјавио је Предраг Петронијевић, директор Управе царина и додао да је „реч о међународном проблему, који оптерећује велики број држава и компанија, те да је стога неопходно активно садејство свих страна.“ Поводом потписаног меморандума, Петронијевић је изјавио: „Меморандум о разумевању подразумева да ће Japan Tobacco International са Управом царина делити све релевантне информације које JTI сазна у погледу нелегалне трговине дуванским производима. С друге стране, Управа царина ће, у складу са законом и заједно са осталим државним службама, дуванској компанији благовремено давати информације у вези са њеним производима који су предмет нелегалне трговине.“

 

„За компанију Japan Tobacco International, борба против нелегалне трговине је приоритет од кључног значаја.”, рекао је Кристијан Кринг, потпредседник ЈТI за Западни Балкан. „Верујемо да је нелегална трговина цигаретама проблем коме треба да се приступи  путем конструктивног партнерства са владама и државним органима. ЈTI сарађује са законодавним и извршним органима где год послује. Један од кључних фактора који подстичу нелегалну трговину цигаретама јесте неусаглашеност регионалне фискалне политике која доводи до значајних разлика у ценама дуванских производа. Предуслов за спречавање нелегалне трговине цигаретама јесте предвидив, постепен и регионално усаглашен раст акциза у региону Западног Балкана. То се може осигурати усвајањем акцизних календара, за период од 3-5 година, које би свака држава у региону требало да развије у сарадњи са дуванском индустријом”, закључио је Кристијан Кринг.