14. 12. 2017.

Подели:

Савремена лабораторија брана фалсификатима

 

Савремена лабораторија брана фалсификатима

 

Важан део свих савремених царинских администрација представљају добро опремљене лабораторије, чија је улога незаменљива у откривању најразличитијих превара у области међународне трговине. Успешним завршетком пројекта реализованог са експертима из Сектора за царине и акцизе, Хемијско-технолошког директората Пореске службе Шпаније, вредног 250.000 евра, под покровитељством ЕУ, начињен је први корак ка модерној Царинској лабораторији Србије.

 

Помоћница директора у Сектору за тарифске послове Управе царина Србије Сара Срдић каже за наш лист да покушаји превара у области међународне трговине, богаћење појединаца на рачун државе и угрожавање здравља грађана је нешто што свакако у Управи царина неће допустити.

- Да би могли да вршимо сложене анализе и контролишемо узорке робе тако да државни интерес буде приоритетан, потребно нам је да наша лабораторија може да одговори таквим захтевима, односно да располаже бољим техничким и технолошким ресурсима, за шта нам је пре свега потребна нова зграда - нагласила је помоћница директора у Сектору за тарифске послове Управе царина Србије, Сара Срдић изражавајући наду да ће препоруке које су проистекле из управо окончаног твининг пројекта са колегама из Шпаније у великој мери допринети остварењу постављеног циља.

У Шпанији, која је твининг партнер српске царине у овом пројекту, на годишњем нивоу аналитички се испита око 10.000 узорака. Осим сврставања робе према царинској тарифи, испитују се и производа који подлежу наплати акцизе, како при увозу, тако и на унутрашњем тржишту, робе која је предмет кријумчарења, попут наркотика и сл.

Вођа пројекта, експерт из Хемијско-технолошког директората Пореске службе Шпаније Хуан Антонио Фернандез Мартин истиче да је овај твиниг пројекат био добра прилика да са колегама из Србије поделе искуства у организацији и начину рада која су се у шпанским лабораторијама показала изузетно ефикасним.

- Нова сазнања ће колегама из Царинске лабораторије Србије бити неопходна за будући успех при извођењу сложених задатака који им предстоје у процесу модернизације - додао је Мартин.

Вођа пројекта у Управи царина Србије Александра Шаренац каже да су у току пројекта организоване и две студијске посете Регионалној царинској лабораторији у Барселони и Централној царинској лабораторији у Мадриду, као и да су представници Царинске лабораторије Србије били импресионирани оним што су имали прилике да виде у Шпанији.

- Имали смо прилику да упоредимо инфраструктуру, опремљеност, организацију и начин рада једне Царинске лабораторије стандардног нивоа, као што је она у Барселони, али и да се упознамо са лабораторијом напредног нивоа у Мадриду, каже Шаренац за “Дневник” и додаје да лабораторија у Барселони има око 1500 м2, док она у Мадриду има скоро 7000 м2 и убраја се у ред најопремљенијих царинских лабораторија на свету.

- За нас најзначајније је да смо на примеру лабораторије у Барселони препознали модел добро опремљене царинске лабораторије средњег нивоа која је у складу са свим стандардима ЕУ каквом и сами треба да тежимо кроз будуће пројекте модернизације - појаснила је наша саговорница.

У царинским лабораторијама се, поред осталог, утврђује и да ли одређени увозни производи представљају опасност по здравље потрошача, или на било који начин изазивају штетне последице, као и то, да ли је састав производа лажно представљен како би се смањиле увозне дажбине.

Иначе, на основу анализа које ради царинска лабораторија спроводи се велики број накнадних контрола, којима се долази до тога, да ли је погрешно сврставање робе било последица намере или незнања. У сваком случају, ове године је таквих негативних налаза било око 35%, што је условило, да у даљем току поступка буде оспорен тарифни став приликом декларисања робе. То заправо значи да су због висине да`бина које би реално требало да плате увозници спремни на разне махинације и не маре много за чињеницу да ће тиме оштетити државни буџет. Са друге стране, за грађане је наравно најважније да ли би производ могао бити штетан по њихово зравље...

- Један од свежијих примера је препарат који се на нашем тржишту врло агресивно рекламира као дијететски суплемент са одређеном наменом, а  наше анализе су  показале да заправо има  потпуно супротан ефекат на корисника, јер се испоставило да је садржај активне материје у њему вишеструко већи од наведеног на декларацији. У оваквим случајевима, дужни смо да алармирамо надлежне за издавање дозвола за увоз, како тако нешто не би завршило на тржишту. Управо се у овом примеру препознаје драгоцена улога царинске лабораторије - истиче  Гордана Васиљев.

Гориво приказују као растварач

Начелница Царинске лабораторије Гордана Васиљев каже, да се дешавало се да анализе покажу, да састав одређених производа не одговара ономе што стоји у декларацији или сертификатима који прате робу.

- Имали смо случајеве, да се при увозу гориво декларише као растварач, како би се избегло плаћање акцизе, или да производ пријављен као активна материја за производњу дијететских суплемената из Кине, ни у траговима не садржи декларисану активну материју, што другим речима значи да је у питању обмана корисника, који ништа неће постићи уносом таквог додатка исхрани, а притом ће га скупо платити мислећи да има ефекта по њихово здравље - појаснила је начелница Васиљев за наш лист.

- У нашој царинској лабораторији, на годишњем нивоу, обради око 3.000 узорака, што није мало, ако се имају у виду наши више него скромни технички услови и опремљеност.