27. 02. 2014.

Подели:

Интензивирање сарадње са привредом

 

Интензивирање сарадње са привредом

Након нешто више од три године од увођења поједностављених царинских поступака показале су се њихове добробити за привреду Србије, јер су смањени трошкови за компаније које сада имају и могућност бржег обрта капитала. Успостављене су квалитетне интерне контроле, а наставља се и усаглашавање наше законске регулативе и праксе са регулативом ЕУ. На тај начин Управа царина је наставила да пружа подршку привреди, а допринела је и расту буџетских прихода.

 

''Значајно је напоменути да се увоз робе широке потрошње у 2013. години смањио за готово 700.000 тона робе (за коју је иначе стопа царине и ПДВ-а највећа), а наплата дажбина је, упркос томе, порасла. Тај податак потврђује чињеницу да је наплата царинских дажбина била изузетно ефикасна.’’ истакао је директор Управе царина, Милош Томић и додао да је ''главни циљ Управе царина да будемо ефикасан и поуздан партнер за нашу привреду и грађане''.

 

Претходна 2013. година остаће упамћена и по фантастичној количини заплењених наркотика од чак 1625 килограма, по чему се издвајамо од целог региона. Поређења ради, у истом периоду, у Македонији је заплењено 949 кг наркотика, у Хрватској 244 кг, а у Словенији  22 кг. На исти начин царинска служба Србије се издвојила и по запленама цигарета, јер је спречила кријумчарење чак 4 милиона комада овог акцизног производа.

 

Уведене су и многе новине ради уједначавања праксе приликом царињења. Код неких роба, као што су на пример моторна возила, пракса приликом царињења разликовала се од царинарнице до царинарнице у зависности од извора информација који се користио као репер за проверу вредности. Да би се максимално смањио простор за злоупотребе и малверзације, царинска служба је донела одлуку да се убудуће користе подаци из јединог, расположивог, домаћег каталога, а то је каталог Ауто-мото савеза Србије (АМСС).

 

Управа царина Републике Србије увела је и једну новину у вези са продајом возила на јавним лицитацијама. Цариници ће убудуће бити у обавези да пре излагања возила јавној продаји, затраже проверу возила  од стране  Интерпола-а, а самим тим и  добију информацију да ли је возило  предмет потраге у иностранству.

 

Иначе, прописи не обавезују царинске службенике да проверавају статус возила. Међутим, пошто је примећено да грађани имају проблема са појединим возилима купљеним на лицитацији, Управа царина је покренула иницијативу да се уведе ова значајна новина. Од сада - сва возила за која буде утврђено да су на потерници, неће бити излагана на јавној лицитацији. Овим чином смањује се ризик да грађани буду оштећени, а омогућава се и ефикасније спровођење царинско-прекршајног поступка.

 

Бележе се и помаци у процесу увођења Новог компјутеризованог транзитног система који ће бити оперативан на националном нивоу од 01. јануара 2015. године, док је план Управе царина  да 01. јуна 2015. Србија приступи Конвенцији о заједничком транзиту. Захваљујући том систему папирна декларација биће замењена електронском, на ефикасан и сигуран начин, а од посебног је значаја што је његово увођење услов за приступање ЕУ.