24. 04. 2014.

Подели:

Састанак представника Америчке привредне коморе и Управе царина

 

Састанак представника Америчке привредне коморе и Управе царина

У Београду је у хотелу „Crown Plaza“ 24. априла 2014. године у организацији Америчке привредне коморе у Србији (AmCham) уприличен састанак коме су присуствовали чланови AmCham-а и представници Управе царина, а са циљем да се кроз стални дијалог допринесе сузбијању сиве економије и унапређењу пословног амбијента, што је један од приоритета како Управе царина, тако и AmCham-а.

Састанку су испред Управе царина присуствовали: заменик директора Душко Маринковић, стручни консултант директора Снежана Карановић, помоћник директора у Сектору за царинско пословање Веселин Милошевић и помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа Огњен Пантелић.

Представници највећих америчких, као и других страних и домаћих компанија изразили су уверење да могућност кућног царињења, поједностављено царињење „по фактури“ и електронско управљање гаранцијама у реалном времену, представљају актуелне новине у раду Управе царина које би требало да допринесу ефикасности и скраћењу администрације, али уједно и да дају удела у сузбијању сиве економије.

„Поједностављивање царинских поступака омогућава ефикаснију употребу времена, будући да је кућно царињење, према претходној најави царинском органу могуће спроводити и ван радног времена, за дане викенда и државних празника“, рекао је Душко Маринковић заменик директора Управе царина. Занимљив је податак да је од почетка године ван радног времена ”кућно царињење” било заступљено са 5,65% када је реч о извозу и 5,04% када је реч о увозним декларацијама. Број декларација у „кућном царињењу“ у првом кварталу премашио је 400 хиљада, а износ наплаћених дажбина у оквиру ове врсте поједностављења износио је више од 2,5 милијарде динара. Заступљеност „кућног царињења“ у царинским поступцима у истом временском периоду била је 6,8%.

Извршна директорка AmCham-а Маја Пишчевић рекла је да компаније које окупља AmCham, подржавају новитете и подсетила да се једино ефикасним повезивањем царине, инспекција, Министарства унутрашњих послова, тужилаштва и судства, ствара институционални оквир за борбу против сиве економије. 

Поступак кућног царињења, намењен превасходно великим компанијама, примењује већ шездесет компанија, док могућност царињења „по фактури“ примењује око две стотине компанија, првенствено малих предузећа. Нови царински прописи  предвиђају и увођење заједничког обезбеђења у поступку транзита робе чиме компаније могу да остваре значајне уштеде. Једну од најзначајнијих новина у раду Управе царина представља и постепено увођење новокомпјутеризованог транзитног система (NCTS), који је ће бити обавезан за све субјекте који се баве транзитом робе у Србији, а његова примена уједно представља и услов за чланство у ЕУ.

Разговор чланица AmCham-а и Управе царина део је сталног дијалога који AmCham води са представницима државне управе, ради унапређења пословног окружења и привлачења страних инвестиција, а с почетка ове године и Управа царина интензивирала је комуникацију са привредом, и то низом састанака са најзначајнијим удружењима привредника у Србији, па тако и AmCham-ом.