28. 05. 2014.

Подели:

Разрешен шеф у Смедеревској Паланци

 

Разрешен шеф у Смедеревској Паланци

Шеф царинског реферата Смедеревска Паланка смењен је са дужности 28. маја 2014. године. Поступајући по примедбама грађана и учесника у царинском поступку, а након одговарајућих провера, у Управи царина је донета одлука да шеф тог реферата буде смењен због неадекватног реаговања у околностима хуманитарне катастрофе.

Поплаве које су захватиле Србију узроковале су огромне штете и угрозиле живот становништва у погођеним подручјима, а у земљу су свакодневно почеле да пристижу огромне количине хуманитарне помоћи. Таква ситуација је била очекивана, па је Управа царина царинарницама и царинским испоставама издала прецизне инструкције обавезујућег карактера о организовању дежурстава које се морају поштовати када је у питању увоз хуманитарне помоћи. Сви царински службеници су били позвани да се додатно ангажују у тешкој ситуацији, а посебно шефови.

Неки су заиста оправдали поверење и премашили очекивања, због чега смо им као служба неизмерно захвални. Управник царинарнице Суботица, Златко Рајчић, управник царинарнице Ниш, Саша Миленковић, као и координатор царинарнице Шабац, Горан Ракић, посебно су се истакли смиреношћу, оперативношћу и ефикасношћу у кризним тренуцима. Захваљујући њиховим способностима многе ситуације су превазиђене лакше и брже, јер су преузимали иницијативу и одговорност када је то било неопходно.

Одељење за сузбијање кријумчарења пружило је максимум ангажујући се и директно у евакуацији угроженог становништва из Шапца и Обреновца. На терен је са 4 чамца изашло укупно 65 људи, предвођених начелником Марком Ћирковићем, где су провели првих и најхаотичнијих 72 сата. Кризни штаб је упутио екипу речне јединице Управе царина ка селима у околини Обреновца, због искуства и одговарајуће опреме коју поседују. Захваљујући пожртвованости тих царинских службеника спасене су многе породице из села Дражевац, Лисопоље и Конатице до којих нико други није могао да дође. 

''У свакој служби постоје појединци који нису спремни да одговоре на изазове које намеће кризна ситуација или да преузму одговорност за понашање службеника који су им подређени због чега треба да буду адекватно санкционисани'', рекао је поводом данашње смене директор Управе царина, Милош Томић и додао да ''не смемо због тога заборавити оне којих је далеко више, а који су у тој истој ситуацији пружили и више од оног што се од њих очекивало.''

Управа царина и даље апелује на стрпљење приликом увоза хуманитарне помоћи, јер осетљива роба која потенцијално може некога да угрози не може да оде ка корисницима пре него што инспекцијске службе потврде да је исправна и безбедна за коришћење. Цариник и да хоће, не може и не сме да пусти робу уколико нема решење одговарајуће инспекције да је она исправна.

У циљу ефикаснијег и бржег поступка увоза робе, Управа царина моли пошиљаоце, доносиоце и организаторе допремања хуманитарне помоћи да кад год је то могуће уз хуманитарну помоћ приложе што детаљнију спецификацију робе, како би се могла предузети неопходна здравствена контрола за ону робу која подлеже таквој контроли.

Апелујемо на превознике да и поред убрзаног преласка границе који је Управа царина омогућила, не одвозе хуманитарну помоћ у унутрашњост Србије, пре одласка на царинску испоставу на коју су упућени на граничном прелазу. Подсећамо такође да се на сајту Управе царина налазе обједињене информације о увозу пошиљака хуманитарне помоћи, као и корисни савети за донаторе ( www.carina.rs ).