04. 12. 2017.

Подели:

У Скопљу одржан неформални састанак представника царинских служби региона

 

У Скопљу одржан неформални састанак представника царинских служби региона

У организацији царинске службе Републике Македоније, у Скопљу је 1. децембра 2017. године, одржан неформални састанак високих представника царинских администрација Западног Балкана.

 

Царинску службу Србије на поменутом састанку представљао је заменик директора Управе царина Веселин Милошевић који је одговарао и на питања новинара на прес конференцији одржаној претходног дана 30. новембра 2017. године. Током те конференције Председник Владе и остали званичници Републике Макадоније говорили су о значају царинске сарадње, потреби честих окупљања и улози савремених царинских администрација.

На новинарско питање које се односило на став Републике Србије по питању „Берлинског процеса“, односно о могућностима сарадње у региону, господин Милошевић је одговорио да је Република Србија захвална Републици Македонији на иницијативи за одржавање овог састанка, јер смо посвећени регионалној сарадњи на начин и у формату како је то и договорено. Он је додао да је за нашу економију овај регион изузетно битан, с обзиром да трговинска размена са њим одмах после размене са ЕУ.

 

Присутни су такође упознати са примером добре сарадње у региону између две царинске администрације, а то је састанак директора царинских администрација Македоније и Србије одржан 20. новембра 2017. године у Београду, када је разговарано о конкретним могућностима унапређења наше сарадње: заједничкој контроли у друмском саобраћају (Прешево – Табановци) и заједничкој контроли у железничком транспорту (заједничка железничка станица Табановци).

Медији који су пратили овај догађај заинтересовали су се управо за ове новине које су имале позитиван одјек у македонској јавности, а дописници српских медија о њему су такође извештавали (у наставку се налази текст сталног дописника Новости из Скопља).

 

Заменик директора Управе царина Веселин Милошевић је у свом излагању нагласио дугорочну посвећеност Републике Србије процесима економских интеграција у региону, јер је то заједнички интерес свих страна.  Он је упознао присутне са чињеницом да је у име Републике Србије ове године председавао Комитетом за трговинске олакшице у CEFTA региону и да је један од резултата тог председавања усвајање Додатног протокола 5 у свим странама потписницама овог споразума, док ће у некима ускоро бити и ратификован.

 

Током излагања, заменик директора УЦС је упознао скуп и са процесом одобравања статуса Овлашћеног привредног субјекта, јер је до сада у Србији 11 компанија добило тај статус, а како неке од њих послују и у региону, заинтересовани смо за међусобно признавање тог статуса како би поменутим компанијама било омогућено лакше и ефикасније пословање у целом региону.