09. 06. 2014.

Подели:

Успешно окончан састанак билатералног скрининга

 

Успешно окончан састанак билатералног скрининга

Састанак билатералног скрининга Преговарачког поглавља 29 - Царинска унија одржан је у Бриселу 3. и 4. јуна 2014. године. 

Делегацију Републике Србије чинили су представници Министарсва финансија, Управе царина, Министарства здравља, Министарства културе и информисања, Канцеларије за европске интеграције и Преговарачког тима за вођење преговара о приступању РС Европској унији. Састанку су присуствовали и представници Мисије РС при ЕУ. Делегацију Републике Србије чинила су укупно 33 члана од чега је 20 чланова било из Управе царина. Делегацију је предводила председница Преговарачке групе 29, помоћница министра финансија Весна Хрељац – Ивановић.

 

Делегацију Европске комисије чинили су представници Генералног директората за проширење (DG ELARG), Генералног директората за порезе и царинску унију (DG TAXUD) и Европске канцеларије за борбу против превара (OLAF). Састанку је присуствовала и представница Делегације Европске уније у Републици Србији.

Састанак билатералног скрининга је из Београда директно, путем видео линка пратило 19 колега из царинске службе. Састанак су пратили и представници других државних органа.

Током дводневног скрининга делегација РС је кроз 25 презентација представила законодавство РС, његову примену, институционални оквир, административне капацитете и будуће кораке усаглашавања и унапређења  капацитетета у 17 кључних области овог преговарачког поглавља.

Састанак је био изузетно добро припремљен и организован од стране Министарства финансија као председавајућег Преговарачке групе 29. Представљене су све тражене информације према предвиђеном дневном реду. Европска комисија је похвалила обим и квалитет достављених одговора и прилога пре скрининга. Такође су похвалили квалитет презентација који, према њиховој оцени, пружа добру полазну основу за израду Извештаја о скринингу. На састанку је констатован висок степен усклађености домаћих прописа са правним тековинама ЕУ.

Истакнуто је да Република Србија не очекује веће изазове у процесу усклађивања домаћих прописа са правним тековинама Европске уније у овој области и да очекујемо у скорије време отварање преговора у оквиру овог Поглавља.