17. 05. 2021.

Подели:

Спречено кријумчарење робе вредне више од 100.000 евра

Цариници су током протекле недеље на контролним пунктовима Мердаре и Рудница у два наврата спречили кријумчарење робе, чија укупна вредност премашује 100.000 евра.

Случај на пункту Мердаре откривен је пре неколико дана, али се у спорном камиону налазило толико непријављене робе да је требало времена за поступак сравњивања стања.

Наиме, када је на ред за контролу пристигао камион чачанских регистарских ознака, који је према приложеној документацији, из Немачке ка АПКиМ превозио половно комби возило, нико није ни слутио да је пријављени половни комби заправо једина пријављена ствар у камиону препуном непријављене робе.

Када је скинута царинска пломба ради детаљног прегледа, пред цариницима се указао товарни део камиона препун разне употребљаване робе: бицикала, скутера, половних делова за аутомобиле, електро-уређаја и других апарата, од чега је део био натоварен и у пријављени комби.

Тек тада је 65-годишњи возач показао фактуре, али како оне нису биле евидентиране у транзитном документу, роба се третира као непријављена.

Камион је потом допраћен до царинског магацина у Гаџином Хану где је детаљно прегледан, па је утврђено да се у њему, поред пријављеног комбија, налази и непријављена роба, вредна преко 46.000 евра.

Како кријумчарена роба прелази трећину вредности возила и камион је задржан до окончања прекршајног поступка пред надлежним судом, чиме је вредност овог прекршаја увећана на око 108.000 евра.

На контролном пункту Рудница цариници су 15. маја 2021. године, приликом контроле аутобуса који је саобраћао на релацији Приштина-Нови Пазар, у специјално преграђеним фабричким шупљинама, такође пронашли сакривену техничку робу, вредну око 3.000 евра.

У простору за пртљаг, који је био преграђен шперплочама, пронађене су нове потапајуће пумпе за воду, апарати за заваривање, тримери за траву и шишање животиња, прскалице за запрашивање у пољопривреди, средства за подмазивање у ауто индустрији и разна друга роба.