11. 06. 2021.

Подели:

Јутарњи програм РТС: Контрола уноса и износа готовог новца

У Јутарњем програму РТС, 11. јуна 2021. године, гостовао је Слободан Томић, координатор за спровођење царинских процедура који је подсетио гледаоце на важеће прописе када је реч о преносу новца преко границе.

Повод за гостовање су нови прописи о контроли готовог новца који путници уносе и износе са територије ЕУ који су ступили на снагу пре неколико дана. Сада су сви који са собом носе више од 10.000 евра, у тој и другим валутама, обавезни да попуне готовинску декларацију, а дефиниција готовине је проширена на чекове, менице, као и златнике и предмете од злата. Строжа правила су у Европи уведена са циљем ефикасније борбе против прања новца и финансирања илегалних активности. 

''Контрола у земљама ЕУ је пооштрена, међутим код нас је та контрола идентична: сви случајеви који су обухваћени прописима се једнако третирају, а то су ситуације кад се преноси новац у свотама преко 10.000 евра или некој другој валути, као и друге драгоцености. Дакле, са становништва поступања наше царинске службе ништа се није променило, јер ми тако поступамо све ово време, укључујући ситуације које су новина у ЕУ. То значи да и износи испод 10.000 евра могу бити предмет контроле, ако се сумња да су намењени прању новца, односно финансирању тероризма. Трудимо се да наше активности спроводимо максимално професионално и одговорно, тако да резултати не изостају. Откривамо веома велике износе, на годишњем нивоу то је просечно око 3 - 3.5 милиона евра, а прошла година се издвојила рекордним резултатом од преко 7 милиона евра задржаних због непријављивања'', истакао је Слободан Томић из Управе царина.  

Он је објаснио да је кључно да путници попуне образац пријаве новца на улазу, како би потом на основу издате потврде да су новац пријавили, могли несметано да изађу из земље, без бојазни да су прекршили прописе. 

''Нажалост, много путника не пријави новац и не попуни образац, чиме се излажу ризику да им новац буде привремено или трајно одузет. Често нас питају шта се даље дешава са задржаним новцем, а одговор је да је наша законска обавеза да тај новац у року од 2 дана уплатимо на рачун НБС, дакле он не остаје код нас. Потом, имамо обавезу да у року у 3 дана о догађају обавестимо Управу за спречавање прања новца, води се поступак и оно што грађани треба да знају је да новац који правоснажном пресудом буде трајно одузет - постаје приход буџета Републике Србије'', објашњава Томић. 

Током гостовања у Јутарњем програму РТС било је речи и о кријумчарењу друге робе, као и о необичним местима на којима је цариници проналазе током свог свакодневног рада на граници.

''Оно што људи губе из вида је да све оно што њима падне на памет, цариници већ знају. Наиме, путник границу  прелази једанпут, а цариник је увек на граничном прелазу, искуства се преносе, ми смо се увек шалили па говорили да је то све последица оштрог и искусног ока цариника. Има тога наравно. Међутим, ми смо у 21. веку и наравно користимо све благодети технолошког развоја, другим речима, за сваку контролу за коју сматрамо да је потребно детаљно извршити имамо одређене техничке уређаје који нам олакшавају рад. Ослањамо се дакле и на мобилне скенере, фибер оптику, бустере, па и посебно обучене царинске псе, све у зависности од тога шта конкретно тражимо'', подсетио је гост из Управе царина. 

На констатацију водитељке да, дакле, за царинике нема изненађења, гост из Управе царина је то потврдио рекавши да је то природно пошто се ради о послу у коме се цариници из дана у дан усавршавају, па није чудо што то раде на врхунском нивоу.